Круглий стіл "Проблеми правової освіти в Україні"


30 листопада 2017 року колективом кафедри цивільного права і процесу юридичного факультету ТНЕУ спільно з Асоціацією українських правників організовано засідання круглого столу на тему: «Проблеми правової освіти в Україні». Модератором заходу виступив доктор юридичних наук, доцент, завідувач кафедри цивільного права і процесу Іван Романович Калаур.

З вітальним словом до присутніх звернулися проректор з наукової роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний та декан юридичного факультету ТНЕУ, кандидат юридичних наук Сергій Володимирович Банах.

Питання доцільності прийняття спеціального законодавчого акту, який регулюватиме питання правової освіти в Україні висвітлив у своїй доповіді Президент Асоціації українських правників, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, академік Академії правових наук України Василь Васильович Костицький.

Про особливості організації юридичної освіти у США, а також можливі механізми їх впровадження у вітчизняну правову освіту розповів Джим Дейвидс – професор університету «Ріджент» (США), доктор філософії та права.

Участь в обговоренні проекту Закону про юридичну (правничу) освіту і загальний доступ до правничої професії взяли начальник Головного територіального управління юстиції в Тернопільській області Едуард Станіславович Кольцов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області Ірина В’ячеславівна Хондогій, завідувач кафедри цивільного права і процесу, д.ю.н., доцент Іван Романович Калаур, заступник декана ЮФ, доцент кафедри цивільного права і процесу, к.ю.н., доцент Валентина Миколаївна Слома, директор Юридичної клініки ТНЕУ Ірина Ігорівна Юркевич, завідувач кафедри теорії та історії держави і права к.ю.н., доцент Микола Володимирович Кравчук, к.ю.н., доцент, доцент кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету управління та права Якимчук Світлана Олексіївна, член Асоціації українських правників Вонсович Христина Іванівна, викладачі та студенти юридичного факультету ТНЕУ.

За результатами обговорення була висловлена спільна позиція учасників круглого столу щодо недоцільності прийняття окремого законодавчого акту про правничу освіту.