Новини


Відкриття чергового Форуму Лабораторії сімейного права у 2023-2024 навчальному році !!!

Відбулося відкриття чергового Форуму Лабораторії сімейного права у цьому навчальному році !!!
Зал для конференцій юридичного факультету радо вітав наших студентів — представників другого та четвертого курсів спеціальності «Право». Сьогоднішня зустріч супроводжувалася обговоренням тематики : «Ведення сімейного бізнесу в умовах війни . Виникнення корпоративних прав у подружжя та у малолітніх, неповнолітніх осіб».
Студенти ґрунтовно підготували актуальні вектори по загальній тематиці , які мали формат і доповідей, і судовій практиці, і презентаційній демонстрації .
Жвава атмосфера обговорень та пропозицій не залишила уваги нікого із присутніх .
Не полишаємо активну роботу і …буде далі !!!

Дебати з актуальних проблем зайнятості та працевлаштування на юридичному факультеті ЗУНУ

16.10.2023 року студенти груп ПР-21, ПР-22, МП-21 в процесі вивчення дисципліни «Трудове право» дебатували з актуальних проблем зайнятості та працевлаштування. Команди мали можливість виступити в ролі доповідача, опонента та рецензента із запропонованої тематики.
Щира вдячність командам за ґрунтовне опрацювання проблемних аспектів зайнятості населення, ведучим- за проведення дебатів, журі — за об’єктивне оцінювання!
Далі буде …

У студентів 2 курсу Юридичного факультету в рамках вивчення дисципліни «Міжнародні стандарти захисту прав людини» відбувся Круглий стіл на тему : «Новітні права людини»

На завершення Тижня права, у студентів 2 курсу спеціальності «Право» ЮФ ЗУНУ, у рамках вивчення дисципліни «Міжнародні стандарти захисту прав людини» за сприянням доцентів кафедри цивільного права і процесу Зайцевої-Калаур Інни та Бутрин-Бока Наталії відбувся Круглий стіл на тему : «Новітні права людини».
Студенти активно та інформативно висвітлили сучасні проблеми суспільства : евтаназія, зміна, статі, трансплантація органів, штучне запліднення, незалежне від державного втручання життя за релігійними, моральними поглядами , використання віртуальної реальності доступ до інтернету, “child free”.
Неабияка активність обговорень та дискусій вирувала в атмосфері !

Воркшоп до дня тижня права

Згода пацієнта (батьків, опікунів чи іншого законного представника) на медичне втручання є обов’язковою умовою будь-якого лікування. Завдання лікарів — максимально детально розказати пацієнту про стан його здоров’я, можливі наслідки розвитку хвороби і запропонувати варіанти лікування. Рішення про подальше лікування приймає виключно пацієнт чи його законний представник.
До дня тижня права студенти 4-го курсу з навчальної дисципліни «Основи медичного права» разом із Наталею Майкою к.ю.н., доценткою, та гостею Наталею Калинюк, к.ю.н. доцентки ТНМУ ім. І. Я. Горбачевського , членкині Комітету медичного фармацевтичного права та біоетики НААУ аналізували та вирішували кейси з медичних спорів

В межах Тижня права у стінах юридичного факультету ЗУНУ для студентів третього курсу денної форми навчання було проведено майстер-клас зі страхового права

4 жовтня 2023 р. в межах Тижня права у стінах юридичного факультету ЗУНУ для студентів третього курсу денної форми навчання було проведено майстер-клас зі страхового права. Модераторами заходу виступили завідувач кафедри цивільного права і процесу, д. ю. н., проф. Ірина ЛУКАСЕВИЧ-КРУТНИК та директор європейської страхової компанії «Євролайфгруп» (центральний офіс м. Грац, Австрія) Світлана ЧАЙКА. Під час заходу студенти мали можливість поспілкуватися про систему накопичувально-страхових полісів, медичного захисту, пенсійного забезпечення, практику укладання договорів страхування за європейськими та американськими стандартами права.


Студенти Юридичного факультету провели Круглий стіл на тему: «Вступ України до ЄС»

5 жовтня 2023 року, у День студентського самоврядування, студенти групи ПР-31 Юридичного факультету проводили круглий стіл на тему: «Вступ України до ЄС».
Щоб краще розібратись у всіх важливих аспектах, були розглянуті такі питання як: «Копенгагенські критерії», «Плюси приєднання України до ЄС з огляду досвіду інших країн», «Взаємовідносини України та Європейського Союзу (до 2017 р.)», «Взаємовідносини ЄС та України від 2017 по 2022 рік» та «Сучасний етап розвитку взаємовідносин України та ЄС».
В честь Дня студентського самоврядування круглий стіл проводився під керівництвом та організацією заступника старости групи ПР-31 Романюти Ірини та відбувся за менторства й підтримки к.ю.н., доц. Зайцевої-Калаур І.В. та к.ю.н., ст. викл. Паращук Л. Г.

У рамках Тижня права студенти Юридичного факультету побували у судовому засіданні у Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області

05.10.2023 року в рамках ТИЖНЯ ПРАВА на юридичному факультеті ЗУНУ, студенти побували у судовому засіданні у Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області у справі про розірвання шлюбу, визначення місця проживання та стягнення аліментів разом зі своїм викладачем, Наталією БАЧИНСЬКОЮ, яка виступила представником (позивача) у даній справі.


«Тиждень права» на ЮФ ЗУНУ невпинно продовжує роботу

05.10.2023 року, у день студентського самоврядування , студенти другого курсу спеціальності «Право» (ПР-21,22,23 ) провели тренінгове заняття , у рамках вивчення дисципліни «Цивільне право» на тему: «Порядок створення Товариства з обмеженою відповідальністю в умовах сучасності».
Зі своїми функціями студенти справилися на «відмінно», а тому будемо продовжувати !

Викладач кафедри цивільного права і процесу, адвокат Наталія БАЧИНСЬКА поділилася позитивним досвідом як адвокат зі студентами Юридичного факульету

05.10.2023 участь у судовому засіданні Восьмий апеляційний адміністративний суд у справі про визнання протиправним та скасування рішень, зобовʼязання вчинити дії у режимі відеоконференції за допомогою підсистеми відеоконференцзвʼязку Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів
викладач, адвокат Наталія БАЧИНСЬКА
Радію, що маю можливість поділитися позитивним досвідом як адвокат зі студентами юридичного факультету ЗУНУ

«Тиждень права» у юридичному ЗУНУ йде повномасштабно !

Студенти другого курсу спеціальності «Право», в рамках вивчення дисципліни «Корпоративне право», мали змогу взяти участь у двох заходах :
зустріч із адвокаткою Гнат Надією , яка фахово поділилася своїм практичним досвідом по вектору : «Корпоративні спори та порядок їх вирішення», де студенти мали змогу отримати відповіді на актуальні питання щодо обраної тематики та отримати безцінні поради від Надії Гнат, які застосовуватимуть і при подальшому вивченні навчальної дисципліни, і при обранні професії адвоката-корпоративника .
Насправді , надзвичайно продуктивно та інформативно відбувся взаємозв’язок між студентами та адвокаткою . Щиро дякуємо за співпрацю Надії Гнат та Ростиславу Лукашову.
Відбувся також Круглий стіл на тему обговорення : «Бізнес в умовах війни в Україні», на якому студенти виступили у статусі спікерів та консультантів з приводу питань : порядок створення ТОВ в сучасних умовах ; релокація підприємств із вимогою воєнного стану ; стан бізнесу в умовах сьогодення та ін.
Конструктивна дискусія завжди дає свої результати !

Круглий стіл з дисципліни "Право Європейського Союзу"

02 травня 2023 року в рамках вивчення дисципліни «Право Європейського Союзу» к.ю.н., доцентом, доцентом кафедри цивільного права і процесу Зайцевою-Калаур І.В., к.ю.н., ст. викладачем кафедри цивільного права і процесу Паращук Л.Г. разом зі студентами третього курсу юридичного факультету було проведено Круглий стіл на тему: «Актуальні питання права Європейського Союзу».

Під час проведення наукового заходу були обговорені актуальні питання становлення та розвитку права Європейського Союзу як унікальної правової системи, сучасні проблеми права ЄС.

Дякуємо студентам за активну участь у заході, за змістовні відповіді на питання та жваву дискусію.

 


Для студентів юридичного факультету ЗУНУ кафедра цивільного права і процесу розпочинає серію заходів патріотичного спрямування «Нескорені».

Для студентів юридичного факультету ЗУНУ  кафедра цивільного права і процесу розпочинає серію заходів патріотичного спрямування «Нескорені».
16 грудня 2022 року, незважаючи на ранкові події, які завдає нам ворог, доцент кафедри цивільного права і процесу Бутрин-Бока Н.С. разом зі студентами зуміли провести першу серію заходів «Нескорені».
Першою до перегляду була кінострічка «Черкаси».
Сердечна вдячність усім причетним !
І це лише початок…

9 грудня 2022 року в стінах юридичного факультету ЗУНУ відбувся неформальний захід студентів з адвокатами @pavlodziubaadvokat @michaelsamulyak @irynakyluk @nataliiabachinska

9 грудня 2022 року в стінах юридичного факультету ЗУНУ відбувся неформальний захід студентів з адвокатами @pavlodziubaadvokat @michaelsamulyak
@irynakyluk
@nataliiabachinska
Студенти отримали інформацію про:
✅ шлях до адвокатури і як себе підготувати до нього
✅ про тонкощі роботи та секрети професії
✅ про важливі скіли для молодого юриста
дякую колегам та студентам, що долучилися та взяли активну участь👌🏻

Студенти юридичного факультету ЗУНУ побували у Тернопільському науково-дослідному та проєктному інституті землеустрою

24 листопада, в рамках роботи наукового студентського гуртка «Цивіліст» кафедри цивільного
права і процесу юридичного факультету ЗУНУ було проведено зустріч в Тернопільському науково-
дослідному та проєктному інституті землеустрою.
Студенти мали можливість почерпнути корисні знання від практиків, зокрема начальника
управління Держгеокадастру –Кузя Івана Івановича, керівника ДП «Державного земельного
кадастру» –Крисоватого Руслана Руслановича та заступника начальника юридичного відділу –
Оленяка Віктора Романовича. На зустрічі були обговорені цікаві та актуальні теми, студенти
ставили багато питань, на які згодом отримали чіткі відповіді від практиків.
Ми щиро вдячні працівникам за підтримку молоді, що прагне до професійного розвитку, та за
величезний багаж знань, який ми отримали після цієї зустрічі.
Тішимось, що, незважаючи на важкі обставини, маємо можливість розвиватись та дякуємо за це
нашим ЗСУ, всім, хто гідно боронить нашу державу та дає можливість жити, працювати та
розвиватись. Обіцяємо, що в майбутньому це буде гідним внеском для розвитку нашої країни.
Все буде Україна! Разом до перемоги!


З нагоди 25-ліття ЮФ ЗУНУ викладачі кафедри цивільного права і процесу ЗУНУ отримали подяки від голови Тернопільськоі облради Михайла Головко

З нагоди 25-ліття ЮФ ЗУНУ викладачі кафедри цивільного права і процесу ЗУНУ к.ю.н., викладач Лілія Паращук та к.е.н., доцент Ольга Зигрій отримали подяки від голови Тернопільськоі облради Михайла Головко та попри складний сьогоднішній день, в укритті без світла, прослухали лекцію Ірини Фаріон присвячену 80-літтю УПА «Внескорені тернопільці».
Знайомство з неймовірною жінкою, повноі енергіі, патріотизму, невичерпного духу перемоги, залишило незабутні враження ❤️🇺🇦

06.10.2023 року в рамках святкування Дня юриста відбулась зустріч студентів магістратури юридичного факультету з суддею Тернопільського міськрайонного суду Сташків Н.М.

06.10.2023 року в рамках святкування Дня юриста відбулась зустріч студентів магістратури юридичного факультету з суддею Тернопільського міськрайонного суду Сташків Н.М. Даний формат практичної підготовки є дуже корисним для студентів. Зустрічі з практиками дають можливість побачити зв’язок теорії з практикою, стимулювати студентів до більш поглибленого вивчення норм матеріального і процесуального права.
Щира подяка Голові Тернопільського міськрайонного суду Вийванку О.М. за плідну співпрацю та можливість здобувати практичний досвід у стінах юридичного факультету ЗУНУ.

В рамках тижня права на юридичному факультеті ЗУНУ активні студенти вкотре провели вельми цікавий захід: Інтелектуальний брейн-ринг з права природокористування.

В рамках тижня права на юридичному факультеті ЗУНУ активні студенти вкотре провели вельми цікавий захід: Інтелектуальний брейн-ринг з права природокористування.
Студенти 6-ти груп отримали інтелектуальну і логічну задачу, з розв’язком якої успішно впорались.
Протягом усього заходу студенти активно розв’язували та доводили правильність вирішення задачі. Журі визначили переможців нашого брейн-рингу.
Незважаючи на непростий час в країні, ми все ж маємо можливість долучатись до різних цікавих правових заходів на рідному ЮФ, тому що разом віримо у перемогу України.

В рамках тижня Права зі студентами другого курсу проведено Круглий стіл на тему: «Повномасштабне вторгнення росіі на територію УКРАЇНИ: аналіз крізь призму міжнародного гуманітарного права».

03.08.2022 р. в рамках тижня Права зі студентами другого курсу проведено Круглий стіл на тему: «Повномасштабне вторгнення росіі на територію УКРАЇНИ: аналіз крізь призму міжнародного гуманітарного права». Під час проведення наукового заходу обговорені найбільш актуальні питання: «Права військовополонених та їх захист», «Права військовозобов’язаних під час мобілізації», «Порушення прав дитини під час війни», «Права цивільного населення під час війни», «Міжнародні гуманітарні організації, покликані на захист прав людини під час збройного конфлікту»…


В рамках тижня "Права" відбулися судові дебати у справі про стягнення безпідставно набутих грошових коштів за договором комерційної концесії (франчайзингу)

05.10.2022року в рамках тижня «Права» відбулися судові дебати у справі про стягнення безпідставно набутих грошових коштів за договором комерційної концесії (франчайзингу)
Студенти активно долучилися до участі у даному заході. Переможці отримали можливість тижневого стажування в адвокатеси, викладача кафедри цивільного права та процесу ЗУНУ Наталії Бачинської

В рамках Тижня права для студентів 2 та 3 курсів спеціальності Право ЮФ ЗУНУ лекцію прочитав народний депутат України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Іван Романович Калаур

4 жовтня 2022 року в рамках Тижня права для студентів 2 та 3 курсів спеціальності Право ЮФ ЗУНУ лекцію прочитав народний депутат України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Іван Романович Калаур. Під час зустрічі обговорювались передумови та основні напрями оновлення цивільного законодавства України, зокрема питання діяльності юридичних осіб та новели правового регулювання договірних зобов’язань.


Перший Форум Лабораторії сімейного права у цьому році та Круглий стіл для студентів третього курсу на тему: "Правове регулювання сімейних відносин в умовах воєнного стану".

Вирують наукові пристрасті у Юридичному факультеті … тиждень, присвячений до багатьох подій: Дня юриста, тижня права, ювілею факультету …
Саме сьогодні відбувся один із серії заходів подвійного спрямування — перший Форум Лабораторії сімейного права у цьому році та Круглий стіл для студентів третього курсу на тему: «Правове регулювання сімейних відносин в умовах воєнного стану». Бракує слів , щоб описати усі емоції наукової дискусії та обговорення, втім продовження буде …

Гра-квест "Лабіринтами юридичної науки" за участю проактивних студентів юридичного факультету

До 25-річчя юридичного факультету!
З нагоди Дня юриста!⚖️
Відбулася гра-квест «Лабіринтами юридичної науки» за участю проактивних студентів юридичного факультету❤
Модераторами заходу виступили Наталя Майка доцент кафедри цивільного права та процесу та Ірина Любезна, завідувачка читального залу
✔️6 жовтня 2022 року
✔️13:00
✔️ Західноукраїнський національний університет
Бібліотка ім. Л.Каніщенка
Юридичний Факультет ЗУНУ

Викладачами кафедри цивільного права і процесу організовано заходи, присвячені Дню юриста

05.10.2022 року в рамках тижня «Права» на юридичному факультеті ЗУНУ відбулися судові дебати у справі про стягнення безпідставно набутих грошових коштів за договором комерційної концесії (франчайзингу). Студенти активно долучилися до участі у даному заході, переможці отримали можливість тижневого стажування в адвокатеси, викладача кафедри цивільного права і процесу Наталії Бачинської.




Цифровізація Західноукраїнського національного університету

Цифрова трансформація – це те, що робить Україну європейською мобільною, сучасною державою, яка дбає про своїх громадян. 📲
У час непростих викликів для нашої країни сфера освіти продовжує розвиватися, забезпечуючи якісними знаннями, виховуючи нові покоління фахівців, які у майбутньому будуватимуть сильну, незалежну, комфортну для життя Україну🇺🇦
Співпраця з Дією стала важливим та вагомим кроком у цифровізації Західноукраїнського національного університету📌
Ми крокуємо в ногу із часом, постійно вдосконалюємося для наших студентів та абітурієнтів.
Так, в університеті спрощено систему вступу👩‍🎓🧑‍🎓 Завдяки інтеграції з Дією абітурієнтам не потрібно мати із собою паперові копії документів, якщо вони мають цифрові документи в Дії 📑 Студентам та працівникам також полегшує життя можливість користуватися Дією: швидко, ефективно, надійно.
🗣«Я навчався у ЗУНУ, я бачив, як це діє на практиці, я працюю в університеті й сам долучаюся до креативних змін, тому із впевненістю можу сказати, що майбутнє – за технологіями й тими, хто їх активно підтримує та впроваджує», – зазначає начальник відділу цифрової трансформації Назар Іваніцкий.
Обирай університет, який обирає ДіяТи!

Вступники! Сім"я Юридичного факультету Західноукраїнського національного університету чекає на тебе!

Любі вступники👋🏻
Ми з нетерпінням чекаємо вас у нашій сім‘ї юридичного факультету , тому, для вашої зручності пропонуємо необхідну для вашого вступу інформацію про: необхідні документи, кількість балів, дати реєстрації кабінетів тощо.
Приєднуйся до нас!
ЮФ чекає на тебе, тут починається твій успіх

Успішне навчання на ЮФ - це не лише теорія, а й вміння застосувати її на практиці

В межах дуального навчання для студентів 2 та 3 курсів денної форми навчання викладачами кафедри цивільного права і процесу було проведено ряд тренінгів:

25 січня 2022 р. начальником юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області та за сумісництвом викладачем кафедри цивільного права і процесу, кандидатом юридичних наук Іриною Мирославівною Цвігун було проведено тренінг «Використання відкритих даних у юридичній практиці». Під час тренінгу студенти мали можливість ознайомились із механізмом доступу до відкритих баз даних на прикладі функціонування Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб, громадських об’єднань та Публічноі кадастрової карти, а також вивчити процедуру отримання публічної інформації, яка не підлягає оприлюдненню згідно відкритих даних.

26.01.2022 р.  кандидат юридичних наук, керівник ТОВ «КОНСТАНТА ЮРГРУП» Ростислав Сергійович Лукашов провів ворк-шоп на тему «Особливості юридичного супроводу щодо участі ТОВ в тендерних закупівлях та їх оскарження» .

28.01.2022 р. кафедра цивільного права і процесу ЗУНУ продемонструвала вкотре навчання у дуальній формі із залученням кращих практикуючих юристів. Для студентів 2-3 курсів денної форми навчання ЮФ ЗУНУ було організовано ворк-шоп на тему «Актуальні проблеми участі адвоката у цивільному процесі», який провела екс-суддя Тернопільського апеляційного суду Ткач Олександра Іванівна.


Урочисте засідання кафедри цивільного права і процесу

21 грудня 2021 року колектив кафедри цивільного права і процесу у святковій атмосфері провели останнє у цьому році засідання кафедри. Професорсько-викладацький склад у дружньому колі обговорили актуальні питання роботи кафедри, підвели підсумки й привітали один одного з завершенням першого семестру. Опісля усіх чекав новорічний корпоратив.


Вітання ректору ЗУНУ

Професорсько-викладацький колектив кафедри цивільного права і процесу вітає ректора ЗУНУ Андрія Ігоровича Крисоватого з Днем народження!

Нехай успіх завжди буде на вашому боці, а будь-яка справа має позитивний результат! Божого благословення на многая літа!

Вітання ректору ЗУНУ з перемогою у конкурсі "Гордість Тернопілля"

Професорсько-викладацький колектив кафедри цивільного права і процесу вітає ректора Західноукраїнського національного університету, доктора економічних наук, професора Андрія Крисоватого з перемогою у конкурсі «Гордість Тернопілля», номінація «Науковець року».

Студентки третього курсу ЮФ ЗУНУ отримали призові місця у конкурсі наукових робіт

Студентки  третього курсу ЮФ ЗУНУ- Вівчар Христина, Гевко Наталія прийняли участь у Конкурсі наукових робіт за підтримки Асоціації правників України на базі Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника » Актуальні проблеми правового регулювання корпоративних відносин» та отримали друге і третє призові місця. Науковий керівник — доцент кафедри цивільного права і процесу Бутрин-Бока Наталія Степанівна.

Щира подяка усім організаторам конкурсу за можливість почерпнути новий досвід та участь у заході!!!

 


День відкритих дверей в Західноукраїнському національному університеті

Викладачі кафедри цивільного права і процесу разом із ЮФ під час Дня відкритих дверей ЗУНУ.
Будь у курс всіх нюансів вступної кампанії 2022

Підсумкове засідання студентського наукового гуртка "Цивіліст"

🔖 18 листопада студентами юридичного факультету було проведено підсумкове засідання студентського наукового гуртка «ЦИВІЛІСТ», що функціонує на кафедрі цивільного права і процесу.
📌 У зв’язку з переведенням Західноукраїнського національного університету на дистанційну форму навчання засідання відбулось онлайн на платформі «Zoom».
📌 Гуртківці заслухали доповіді студентів.
📌 Староста гуртка, Підгородецька Юля, розповіла про роботу гуртка у першому семестрі, про наявність опублікованих тез та проведення заходів за участю цивілістів 🤗
❗ До нових зустрічей ❗

Черговий Форум Лабораторії сімейного права ЮФ ЗУНУ

29 жовтня 2021 року відбувся черговий Форум Лабораторії сімейного права ЮФ ЗУНУ, на предмет обговорення та дискусії:»Медіація як альтернатива форма вирішення судових спорів та інструмент захисту прав учасників сімейних правовідносин». Спеціальним гостем була практикуюча адвокатка, сертифікований медіатор — Яна Миколаївна Оскоріп. Студенти третього та четвертого курсів ЮФ ЗУНУ, представники кафедри цивільного права і процесу, представник ФКЕПІТ ЗУНУ активно взяли участь в обговоренні актуальних питань по обраній темі! Щиро вдячні усім, хто долучився до нашого заходу та …до нових зустрічей!!!))


Чергове засідання студентського наукового гуртка "Цивіліст"

Чергове засідання студентського наукового гуртка «Цивіліст»
21 жовтня на юридичному факультеті  відбулось чергове засідання студентського наукового гуртка «Цивіліст», що функціонує на кафедрі цивільного права і процесу ЗУНУ.
Основним напрямом засідання було обрано галузь «земельне право». Цивілісти вкотре наголосили на бажанні працювати над науковими доповідями, які повністю мають висвітлювати та розкривати актуальність теми.
Учасники гуртка вже змогли представити свої доповіді на обговорення:
— Ціцюра Ольга ПР-32, «Особливості юридичної відповідальності за екологічні правопорушення».
— Паламар Сніжана ПР-33, «Особливості орендного землекористування в Україні».
— Чапля Іванна пр-33, «Добросусідство у земельних правовідносинах»
На засіданні цивілісти проявили зацікавленість щодо подальших зустрічей, обговорили цікаві ідеї, а також організаційні моменти на наступне засідання, яке плануєтсья на 11.11.2021 року.
У зв’язку з переведенням Західноукраїнського національного університету на дистанційне навчання учасники гуртка побажали один одному плідної наукової роботи упродовж навчання та міцного здоров’я.

Правовий батл між студентами третього та четвертого курсів на тему: "Правовий захист дітей в умовах сучасності"

12.10.21. у стінах ЮФ ЗУНУ відбувся Правовий батл між студентами третього та четвертого курсів, в рамках вивчення дисциплін Сімейне право та Цивільний процес на тему: «Правовий захист дітей в умовах сучасності». До розгляду були питання пов’язані із : Булінг у закладах освіти; Порушення батьками особистих немайнових та майнових прав дітей-блогерів; Самовираження особистості та свобода слова; Інтернет-простір як можливість саморозвитку чи загроза для дитини та ін. Переконуємось, що наші студенти — креативні, розсудливі та є гідним продовженням розвитку юриспруденції.
А далі… продовження попереду!

Чергове засідання студентського наукового гуртка "Цивіліст"

21 жовтня на юридичному факультеті  відбулось чергове засідання студентського наукового гуртка «Цивіліст», що функціонує на кафедрі цивільного права і процесу ЗУНУ.
Основним напрямом засідання було обрано галузь «земельне право». Цивілісти вкотре наголосили на бажанні працювати над науковими доповідями, які повністю мають висвітлювати та розкривати актуальність теми.
Учасники гуртка вже змогли представити свої доповіді на обговорення:
— Ціцюра Ольга ПР-32, «Особливості юридичної відповідальності за екологічні правопорушення».
— Паламар Сніжана ПР-33, «Особливості орендного землекористування в Україні».
— Чапля Іванна пр-33, «Добросусідство у земельних правовідносинах»
На засіданні цивілісти проявили зацікавленість щодо подальших зустрічей, обговорили цікаві ідеї, а також організаційні моменти на наступне засідання, яке плануєтсья на 11.11.2021 року.
У зв’язку з переведенням Західноукраїнського національного університету на дистанційне навчання учасники гуртка побажали один одному плідної наукової роботи упродовж навчання та міцного здоров’я.

До Дня юриста студентами ЮФ проведено «Інтелектуальний брейн-ринг: земельне право»

У рамках святкування Дня юриста 07 жовтня 2021 р. на юридичному факультеті ЗУНУ відбувся «Інтелектуальний брейн-ринг: земельне право».

Із вступним словом виступив декан факультету Сергій Володимирович Банах, привітав команди, відзначив значущість знань з земельного права й побажав цікавої та запеклої боротьби за перше місце.

До участі було залучено студентів 3-го курсу під керівництвом доцента кафедри цивільного права та процесу Ольги Володимирівни Зигрій.

Студенти були розподілені на п’ять команд на чолі з капітаном, які виявили неабияку кмітливість, ерудицію та винахідливість. Ведучими заходу були студентки гр. ПР- 31 Цибульська Юлія та Мазур Ірина, які з успіхом справилися з поставленим їм завданням.

Змагання розпочалося мотивацією командам своїх назв, під час якої була проявлена креативність. Далі члени команди працювали над отриманим завданням з питань земельного права, з яким гідно справилися й показали, що добре оволоділи теоретичними знаннями.

Оцінювало брейн-ринг компетентне журі.

Наприкінці заходу Ольга Володимирівна наголосила на високому рівні підготовки майбутніх правників, вмінні творчо мислити, володіти собою, чітко відповідати на поставлені питання. Цього разу видалась досить спекотна боротьба за звання кращих знавців своєї справи. Головним подарунком брейн-рингу були додаткові бали до КПІЗУ та іспиту (переможцям).

Ось що говорять студенти про проведений захід:

  • група ПР — 33 в захваті від такого проведення, дуже крутий досвід, мозковий штурм повним ходом);
  • дякуємо за можливість взяти участь та показати свої знання у сфері земельного права. Інтелектуальний брейн-ринг був дуже цікавим та пізнавальним💖💖💖 (група ПР-31);
  • дуже сподобався такий формат навчання)) дякуємо (гр. ПР — 35);
  • цінність проведеного виховного заходу в тому, що він допоміг визначити рівень знань та навички в сфері природокористування, а саме в користуванні землею шляхом вирішення ситуаційних завдань. Загалом враження від проведеного заходу позитивне.  Емоційний настрій був піднесеним, всі отримали масу позитивних вражень (ПР-32).

Ще раз щиро вітаємо усіх юристів з професійним святом, команди з перемогою! Бажаємо успіхів та професійного процвітання!

 І звичайно ж фото…

Щиро дякуємо всім за участь!

 

 


Cтудентами другого курсу в межах вивчення дисципліни «Цивільне право загальна частина» проведено захід на тему «Етапи створення товариства з обмеженою відповідальністю»

30.09.2021 року cтудентами другого курсу групи ПР-24 під керівництвом доцента кафедри цивільного права і процесу Ю.В. Труфанової в межах вивчення дисципліни «Цивільне право загальна частина» проведено захід на тему «Етапи створення товариства з обмеженою відповідальністю».

Даний захід об’єднав студентські інтереси, відтворено поетапно процедуру створення ТОВ.

Щиро дякуємо усім учасникам нашого заходу за участь та співпрацю!


Першокурсники юридичного факультету підвідали бібліотеку м. Л. Каніщенка ЗУНУ

14 вересня 2021 року студенти гр. ПР-11 та ПР-13 Юридичного факультету разом з кураторами Інною Вячеславівною Зайцевою-Калаур та Ольгою Володимирівною Зигрій відвідали бібліотеку ім. Л. Каніщенка ЗУНУ.
Досвідчені бібліографи ознайомили першокурсників з роботою відділів: інформаційно-бібліографічного, комплектування та обробки літератури, інформаційно-технічного, обслуговування, читального залу для викладачів та аспірантів, читального залу для студентів. Цікавим для студентів було ознайомлення з особливостями пошуку літератури в електронному каталозі.

Молодь ЮФ щиро вдячна працівникам бібліотеки за цікаву та змістовну екскурсію.


З приємних та радісних подій розпочинає новий навчальний рік кафедра цивільного права і процесу юридичного факультету Західноукраїнського національного університету

Колектив кафедри цивільного права і процесу вітає завідувача кафедри ЛУКАСЕВИЧ-КРУТНИК ІРИНУ СТЕПАНІВНУ з присвоєнням вченого звання ПРОФЕСОРА!

 Бажаємо шанованій науковиці не зупинятись і з натхненням та завзяттям досягати нових вершин у науковому просторі!


Вітання!

Колектив кафедри цивільного права і процесу ЗУНУ вітає Паращук Лілію Георгіївну з успішним захистом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук.
Ліля Георгіївна, щиросердечно вітаємо з досягненням такого бажаного наукового ступеня! Хай очікуваний результат від отриманого диплому перевершить усі сподівання!

День вишиванки

Вишиванка — унікальний генетичний код української нації. Тому не дивно, що День вишиванки щорічно святкують у різних куточках світу. Шанують це свято і на кафедрі цивільного права і процесу Західноукраїнського національного університету.


Круглий стіл на тему «Юридичний консалтинг у цивілістиці»

Початок тижня розпочався надзвичайно продуктивно та інформативно – відбувся Круглий стіл на тему «Юридичний консалтинг у цивілістиці», де було обговорено чимало актуальних питань, пов’язаних із наданням юридичних послуг; впровадження правових норм щодо вдосконалення регулювання відносин аутсорсингу та багато ін.

Спеціальним гостем була Надія Ковальчук – представник ТОВ «Константа Юргруп». До участі також долучилися студенти та викладачі.

Шкода лише, що існують часові обмеження, адже питань до дискусії було і було…)

Щиро дякуємо усім учасникам нашого заходу за участь та співпрацю!!!

До нових зустрічей…


Відбувся черговий Форум на тему: "Рекодифікація ЦК України: за і проти"

Перший день весни розпочався із продуктивної роботи Лабораторії сімейного права ЮФ ЗУНУ.

Відбувся черговий Форум на тему: «Рекодифікація ЦК України: за і проти», який пройшов у змішаному форматі, адже до обговорення актуальних правових питань змогли долучитися учасники, як у онлайн, так і офлайн режимі.

Дякуємо усім за участь та впевнені, що подальші заходи будуть не менш дискусійними та інформативними!

Далі буде…


До уваги викладачів та студентів ЮФ ЗУНУ

 

 

Якщо ви маєте бажання здійснити вакцинацію від коронавірусу з 1 березня в Україні Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством охорони здоров’я запустило послугу «Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19»,  у застосунку та на порталі Дія, а також через національний контакт-центр з питань протидії COVID-19.

Пропонуємо вам переглянути алгоритм дій, як потрапити до списку очікування на вакцинацію від COVID-19:

Як зареєструватися через портал Дія?

  1. Щоб потрапити в лист очікування на вакцинацію, зайдіть на портал Дія https://diia.gov.ua за допомогою КЕП чи BankID.
  2. Перейдіть у розділ “Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19”.
  3. Зазначте сферу діяльності.
  4. Оберіть місце, в якому ви хочете вакцинуватися.
  5. Очікуйте повідомлення про запрошення на вакцинацію.

Бережіть себе!


Порядок вступу до магістратури зі спеціальності 081 «право»

Перелік іспитів необхідних для вступу в магістратуру спеціальності «право» визначено Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році.

Для вступу на спеціальність 081 «Право» необхідно скласти:

  • єдиний вступний іспит з іноземної мови у формі тесту з іноземної мови (англійська, німецька, французька або іспанська) або вступний іспит у випадках, передбачених у пункті 15 розділу VIII цих Умов;
  • єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей, складовими якого є тест з права та тест загальної навчальної правничої компетентності або вступний іспит у випадках, передбачених у пункті 15 розділу VIII цих Умов.

Згідно з Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році будуть дійсними результати єдиного вступного іспиту 2020, 2021 років, єдиного фахового вступного випробування – 2021 року.

https://osvita.ua/master/umovy/64981/


Відвідування учнями шкіл практичних занять з навчальних дисциплін, які вивчаються на юридичному факультеті ЗУНУ

04 березня 2021 року студентами 2-го курсу юридичного факультету ЗУНУ в межах вивчення навчальної дисципліни «Цивільне право (особлива частина)», під керівництвом к.ю.н., доцента кафедри цивільного права і процесу Ю.В. Труфанової, опрацьована тема практичного заняття «Договір купівлі продажу». До заняття мали змогу долучитися учні 11 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов, які отримали круту можливість відчути себе у ролі студентів юридичного факультету ЗУНУ.
Для учнів студенти у рольовій грі відтворили процедуру купівлі-продажу майна та реєстрацію договору у нотаріуса, а школярам була надана можливість вирішення ситуативних завдань.
У нас можливо все !
Долучайся до нашої команди !

Зміни у навчальному процесі !

До уваги викладачів та студентів. Згідно з рішенням РЕКТОРАТУ ЗУНУ з вівторка, 09.03.2021, протягом наступного тижня навчання проводитиметься повністю у дистанційній формі.

Ігри розуму «Студентські перегони» з нагоди дня народження Т.Г. Шевченка

9 березня 2021 року о 14.30 год у виставковій залі ЗУНУ відбудуться ігри розуму «Студентські перегони» з нагоди дня народження Т.Г. Шевченка. В іграх візьмуть участь студенти I курсу закладувищої освіти.
Організатори — відділ гуманітарної освіти та виховання спільно з первинною профспілковою організацією студентів Західноукраїнського національного університету.

Колектив кафедри цивільного права і процесу щиро вітає прекрасну половину людства з чудовим весняним святом – Жіночим днем! 

 

Хай у ваше життя прийде низка радісних і грандіозних подій, прекрасних й надихаючих ідей, крутих та щасливих змін. Ваша енергія, відповідальність, активна життєва позиція несуть у світ злагоду, добро і любов. Бажаємо завжди бути щасливими, здоровими, оточеними ніжністю і турботою. Нехай Вас завжди супроводжує впевненість у завтрашньому дні !

Зі святом !


ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО РОБОТУ ЗЕМЕЛЬНИХ АУКЦІОНІВ

Законом про ринок землі, який ухвалено рік тому, передбачено, що з 1 липня 2021 року українці зможуть офіційно купувати та продавати землі. Варто зазначити, що мораторій діяв лише на розпайовані землі, водночас ділянки для ОСГ завжди були у вільному обігу. Такі землі можна купувати або брати в оренду на електронних аукціонах через систему ProZorro.
Законопроект №2195, який Рада має прийняти з дня на день, передбачає можливість купівлі державних та комунальних земель або прав на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис) на е-аукціонах через ProZorro. Тобто купити або орендувати такі земельні ділянки можна буде виключно на електронних торгах.
https://www.facebook.com/fieldbiua/

Уточнено порядок передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками

  • Договори оренди водних об’єктів, укладені в порядку, визначеному законодавством, до набрання чинності цим Законом діють у строки та на умовах, визначених такими договорами. Поновлення таких договорів здійснюється без проведення земельних торгів у порядку укладення договорів оренди землі.
  • Сторони договорів оренди водних об’єктів, договорів оренди земельних ділянок під водними об’єктами, укладених до набрання чинності цим Законом, які не містять умов щодо розміру орендної плати за земельну ділянку, на якій розташований водний об’єкт, або щодо розміру орендної плати за водний об’єкт, зобов’язані визначити такі умови протягом року з дня набрання чинності цим Законом.
https://dreamdim.ua/…/utochneno-poryadok-peredachi-v…/

Захід у рамках дуальної освіти

В рамках дуальної освіти студенти 2 курсу ЮФ мали можливість ознайомитись з Аналізом практики Великої палати Верховного суду у справах щодо визнання договорів недійсними, а також з проектом  Концепції оновлення Цивільного кодексу України.

Захід провела доцент кафедри цивільного права і процесу к.ю.н., доцент Юлія Труфанова.


ПОДІЯ, НА ЯКУ ЧЕКАЛИ УСІ!

 

V Відкритий Західноукраїнський інтелектуальний турнір на кубок ректора ЗУНУ!

25-26 березня 2021 року!

Юридичний факультет Західноукраїнського національного університету!

Формат — off-line!

Цікаві кейси, конкурси та воркшопи!

Незабутні враження та емоції!

Та звичайно класні призи!

Детальна інформація згодом!

 


Заходи в рамках дуальної освіти

Продовжуємо проведення заходів в рамках дуальної освіти. Сьогодні відбулася онлайн-зустріч студентів 3 курсу з Наталею Калинюк: к.ю.н., доц. Тернопільського національного медичного університету, членом Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

Щиро вдячні усім за проведений захід.

 


Дуальна освіта студентів денної форми навчання юридичного факультету ЗУНУ

В рамках проведення дуальної освіти відбулася zoom конференція за участю студентів четвертого курсу юридичного факультету з суддею Тернопільського міськрайонного суду Мостецькою А.А. на тему » Реалії електронного судочинства».

Зазначений онлайн захід сприяв утвердженню у свідомості майбутніх дипломованих юристів розуміння високих місій судів в Україні та практично спрямував студентів в реалії судочинства в Україні.

Колектив кафедри цивільного права і процесу висловлює щиру подяку голові Тернопільського міськрайонного суду Грицаку Р. М. та Мостецькій А.А. за багаторічну співпрацю та надану студентам можливість здобути практичний досвід.


До уваги вступників

2021 року! У приєднаному файлі👇 Ви знайдете інформацію про перелік сертифікатів ЗНО для вступу на усі конкурсні пропозиції відповідно до ПРАВИЛ ПРИЙОМУ на навчання для здобуття вищої освіти в Західноукраїнському національному університеті в 2021 році.
Вдалої підготовки до ЗНО 2021!👍

РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ НАВЧАННЯ У 2 СЕМЕСТРІ 2020-2021 Н.Р.

Дорогі студенти, раді вітати вас із початком навчання у другому семестрі 2020-2021 н.р. !!!

До вашої уваги пропонується вивчення загальнообов’язкових та вибіркових дисциплін, які забезпечуватимуться кафедрою цивільного права і процесу, зокрема: Трудове право, Цивільне право (особлива частина),Цивільний процес, Нотаріат в Україні, Речове право, Медичне право, Спадкове право та інші.

Опанування матеріалу буде супроводжуватися не лише основами теоретичного матеріалу, а вирішенням рейсових завдань, проведенням зустрічей із юристами-практиками, участі у наукових заходах та проектах.

Бажаємо успіхів та наукових звершень!!!

У розділі «Головна» додаємо перелік тем для потенційних наукових досліджень, які би ви могли опублікувати, беручи участь у Наукових конференціях!


Продовжуємо роботу в рамках дуальної освіти

Для закріплення теоретичних навиків та отриманого практичного матеріалу🧠💪 керівниками Майка Н.В. та Бутрин-Бока Н.С. проведено дискут-зустріч із студентами 3 курсу ЮФ ЗУНУ на предмет обговорення та вирішення ситуативних завдань з дисциплін «Медичне право» та «Цивільний процес»👨‍💻👩‍💻🧑‍💻 Практичні напрацювання є безумовним фактором у роботі потенційних юристів💯💥А попереду зустріч в офлайн форматі💙💛

Наукові здобутки кафедри у 2020 році

Пандемія короновірусу і пов»язаний з нею карантин певною мірою змінив формат діяльності кафедри цивільного права і процесу, залишивши поза увагою інформування про важливі для кафедри моменти.

Разом з тим, колектив кафедри пишається тим, що у 2020 році кафедра поповнилася:

новим кандидатом юридичних наук — старший викладач Ростислав Сергійович Лукашов 24 липня 2020 року успішно захистив дисертацію на здобуття ступеня кандидата юридичних наук;

новим  доктором юридичних наук — к.ю.н., доцент кафедри Валентина Миколаївна Слома 19 грудня 2020 року успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора юридичних наук.

Щиро вітаємо наших колег і бажаємо успішного втілення творчих та наукових задумів, неймовірних сил, світлого розуму та блискучих ідей для подальшого саморозвитку та самореалізації!


Онлайн-обговорення теми «Розірвання договору оренди земельної ділянки»

У неділю, 15.11.2020, з ініціативи студентів 3-4 курсів ЮФ ЗУНУ було проведено онлайн-обговорення теми «Розірвання договору оренди земельної ділянки».

Спікерка, Світлана Федорівна Нужда, заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги професійно не тільки розкрила дану проблематику, але й надала компетентні відповіді, заінтригувала можливістю проведенням онлайн-тренінгів для членів гуртка «Цивіліст».

Даний захід об’єднав інтереси, як студентів, так і цивілістів, і, навіть, студентів спеціальності «Політологія» та був проведений з метою покращення навчального процесу з дисципліни «Право природокористування» в частині тренінгових занять, керівником курсу якого є доцент кафедри цивільного права і процесу ЗУНУ Ольга Володимирівна Зигрій.

Ми щиро вдячні за зустріч Світлані Федорівні Нужді !

До нових зустрічей !


ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА «ЦИВІЛІСТ»

28 жовтня 2020  р. відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «Цивіліст» кафедри цивільного права і процесу ЗУНУ. Враховуючи теперішній стан карантину із поширенням вірусу COVID-19 засідання проводилося online у системі ZOOM.

Учасники гуртка надалі опрацьовують напрями юридичної сфери діяльності такі як: цивільне право та процес, сімейне право, житлове право, трудове право, земельне право, екологічне та право природокористування. Керівником гуртка є доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри ЦПП Зигрій Ольга Володимирівна.

Під час засідання цивілістами було висвітлено безліч ідей, з яких зосередилися на проведені online-зустрічі в системі ZOOM з юристом практиком, щоб обговорити наймасштабніші проблеми сьогодення в цивільних правовідносинах. А також обговорили організаційні питання щодо наступної зустрічі.

За результатами засідання ухвалено:

  1. Організовувати наступне засідання гуртка до 15.11.2020.
  2. Організувати зустріч з юристом-практиком.
  3. Затверджено тематику та вимоги щодо написання наукових робіт.
  4. Обговорено наукові доповіді студентів, зокрема:

Івасечко Р. А., студент гр. ПР-31, висвітлив тему: «Проблеми забезпечення вільного доступу громадян до об’єктів загального користування»

Боднарчук Л. Я., студентка гр. ПР-31, тема доповіді: «Деякі аспекти юридичної відповідальності за екологічні правопорушення та можливість їх удосконалення»

Гурзель Ю.В., студентка гр. ПР-31, розкрила значення доповіді: «Юридичні гарантії права на оренду землі»

Лисак В. Р., студентка гр. ПР-31, тема: «Адміністративна відповідальності за порушення екологічного законодавства»

Блащак А.І., студентка гр. ПР-32, зосередила увагу студентів на темі: «Екологічна свідомість як запорука правомірності поведінки суб’єктів природокористування: зарубіжний досвід формування».

Доповіді доповідачів надіслані у оргкомітет  ІІ Міжнародної науково-студентської конференції ЮФ ЗУНУ «Тенденції реформування правової системи України і країн світу», яка відбудеться 30 жовтня 2020 року в м. Тернопіль.

Студентам 3-4 курсів було зазначено про можливість написання наукових публікацій. Тематика обирається самостійно із затвердженням наукового керівника. Сама ж тема повинна була повністю висвітлена із посиланням на практику.

На завершення члени гуртка побажали один одному плідної наукової роботи упродовж навчання та міцного здоров’я.

 


ЗІ СВЯТОМ ВЕСНИ!

Напередодні свята весни, чоловіки кафедри цивільного права і процесу вітають прекрасних жінок, колег, науковців з Міжнародним жіночим днем!

Шановні колеги жіночої статі!
Бувайте здорові, бувайте багаті!
Мужчини несуть вам і квіти, й серця –
Не тільки у свято – щодня, без кінця.
Вам щиро бажаєм здоров`я міцного,
Надії на краще й підтримки від Бога.
Хай успіхи вас у житті не минають
І усмішки в ваших очах розквітають!


ВІТАЄМО!

Колектив кафедри цивільного права і процесу вітає завідувача кафедри, доцента  Лукасевич-Крутник Ірину Степанівну з присудженням звання доктора юридичних наук. Бажаємо здоров’я, успішного втілення всіх творчих і наукових задумів, наснаги в професійному зростанні й у майбутніх наукових пошуках!


22 листопада 2019 року на юридичному факультеті ТНЕУ відбулося чергове засідання наукового гуртка "Цивіліст"

22 листопада 2019 року на юридичному факультеті ТНЕУ відбулося чергове засідання наукового гуртка «Цивіліст», керівником якого є к.е.н., доцент Ольга Володимирівна Зигрій.
Учасники гуртка зайнялися обговоренням останніх змін у чинному законодавстві. Обґрунтовано провели підготовку студентів до участі в конференціях, конкурсах, олімпіадах, круглих столах. Найцікавішим був обмін думок щодо обговорення найактуальніших та найдискусійніших питань з напрямів діяльності гуртка.
Цивілісти підготували безліч доповідей, декілька з них було прослухано. У цьому гуртку кожен студент проявляє своє особисте бажання до поставлених тем і кожен висловлює свою думку у нестандартних форматах, що зображає їхнє вміння своєрідно зацікавити аудиторію, і це, в свою чергу, зображає всю силу навиків студентів юридичного факультету.
Студентами було висвітлено наступні питання:
1. Договір зберігання речей в готелі. Особливості договору.
2. Судову практика з питань спадкування.
3. Відкриття ринку землі. Проблематичні питання.
4. Особливості правового статусу земель індустріальних парків.
5. Проведення підсумків по всіх вищеназваних темах.
По закінченню гуртка цивілісти, обмінявшись враженнями, обрали наступних доповідачів та домовилися про наступну зустріч.

21 листопада 2019 р. у рамках дуальної освіти з дисципліни "Право природокористування" відбулася зустріч студентів 3-го курсу з Онищуком Михайлом Володимировичем - начальником відділу державного екологічного нагляду (кортролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції в Тернопільській області

21 листопада 2019 р. у рамках дуальної освіти у актовій залі юридичного факультету студенти 3-го курсу з дисципліни «Право природокористування» мали чудову нагоду для зустрічі з Онищуком Михайлом Володимировичем — начальником відділу державного екологічного нагляду (кортролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції в Тернопільській області.

Зустріч відбулася в режимі дискусії, у ході якої студенти цікавилися різними питаннями з права природокористування, ознайомилися із основними напрямами роботи відділення, звернули увагу на нововведення у цій сфері.

Зустріч була жвавою та дискусійною, адже студенти мали змогу отримати відповіді на запитання, які виникають на практиці. Особливо цікавим було спілкування щодо об’єктів природно-заповідних фонду регіону та об’єктів рослинного світу.

Студенти ЮФ, разом з курівником курсу О.В.Зигрій, щиро вдячні за співпрацю Начальнику Інспекції — Головному державному інспектору з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Ференцу Едуарду Миколайовичу та за гарне і змістовне спілкування Онищуку Михайлу Володимировичу — начальнику відділу державного екологічного нагляду (кортролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції в Тернопільській області.


Дуальна освіта

У рамках дуальної освіти та за умовами співпраці, 19.11.19р. студенти 3 і 4 курсів д.ф.н. мали чудову нагоду зустрітись та поспілкуватися із адвокатом, головою Ради адвокатів в Тернопільській області Будзом Т.В. До обговорення були питання, що стосуються правових проблем розгляду цивільних справ судами загальної юрисдикції; проблеми визначення розміру відшкодування матеріальної та моральної шкоди; скасування рішень судами першої інстанції та ін. Зустріч була жвавою та дискусійною, адже студенти мали змогу отримати відповіді на запитання, які виникають на практиці. Впевнені, що такі зустрічі будуть мати продовження! Висловлюємо щиру подяку за сприяння проведенню заходу адміністрації ЮФ ТНЕУ, Будзу Т.В. та доцентам Гнатів О.Б., Бутрин-Бока Н.С., Росоляк О.Б.

18 листопада 2019 р. на базі юридичного факультету ТНЕУ було проведено семінар з медичного права для лікарів на тему "Правовий захист лікаря"

18 листопада 2019 р. членами комітету медичного, фармацевтичного права та біоетики НААУ України: Зінаїдою Чуприною, Юлією Савеловою та Оксаною Вітязь на базі юридичного факультету ТНЕУ було проведено семінар з медичного права для лікарів на тему «Правовий захист лікаря». Ініціаторами та організаторами заходу є: Сергій Володимирович Банах, Уляна Коруц, Оксана Гнатів та Наталя Майка. Щира дяка нашим гостям та усім учасникам,які були причетні до ефективного та стимулюючого заходу. Дійсно дуже захоплива і активна аудиторія, багато цікавих та актуальних питань, дуже затишна і приємна атмосфера. Безперечно,усе вдалося. До нових зустрічей…


ІІ Регіональна школа земельного права та агробізнесу

9 листопада 2019 року на базі юридичного факультету ТНЕУ за сприянням декана Сергія Володимировича Банаха розпочала роботу ІІ Регіональна школа земельного права та агробізнесу. Під керівництвом доцента кафедри цивільного права і процесу Ольги Володимирівни Зигрій студентська команда Тернопільського осередку Ліги студентів АПУ організували та провели найкращий захід року в сфері земельних правовідносин та агробізнесу.

Ідея започаткування даної школи виникла у травні 2017 року.  Враховуючи всі українські реалії, студентство потребувало глибшої думки і бачення як практиків так і науковців даної галузі, оскільки  питання розвитку галузі земельного права не втрачає своєї актуальності, а, навпаки,  дедалі більше потребує нових ідей та підходів. Земельні питання щороку тільки посилюють потребу в обговоренні та вивченні, тому в програму Школи було закладено ряд дискусійних питань, якими оперували спікери упродовж однієї години. Школа працювала у формі одноденного інтенсиву.

Цікавим та підзнавальним були:

— лекції-диспут від юристів-практиків  з багаторічним досвідом у даній галузі;
— інформативне та цікаве спілкування з колегами;
— вивчення й дослідження актуальних тем;

Цьогорічне ноу-хау школи: ВОКРШОП «Від законопроекту до закону».

Студенти школи зазначають: «Потреба у професіоналах своєї справи зростає, і ми вдячні, що можемо долучитися до навчання та молодих юристів і отримати безцінний досвід від наших старших колег!

Кожен із учасників мав можливість:

— поринути у складний світ земельного права;
— поспілкуватися зі спікерами та отримати безцінний багаж знань;
— дізнатися більше про актуальні питання сучасного ринку землі;
— зрозуміти суть агробізнесу та земельних правовідносин;
— відвідати файне  місто на теренах Західної України.

Той день у Тернополі об’єднав майже 60 учасників з різних міст: Хмельницький, Львів, Одеса, Чернівці, Волинь, Полтава, Івано-Франківськ. І це ще далеко не кінець списку. Учасниками Школи стали не тільки студенти, а й уже досвідчені юристи, викладачі з різних областей України.

Детально розглянути та вивчити всі тонкощі земельного права та агробізнесу було покладено на спікерів-практиків:

Віталій Вітів, кандидат юридичних наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ. Тема доповіді: «Мовчання знак згоди» принцип мовчазної згоди та проблема його впровадження у земельне право».

Таванець Станіслав Миколайович,  начальник Управління державного земельного кадастру у Тернопільській області. Тема доповіді: «Реорганізація кадастрової системи».

Панчук Марія, юрист, керівник відділу Юридичної фірми «Гловак і Партнери», м. Тернопіль. Тема доповіді: «Успадкування земельної частки (паю)».

Лозюк Сергій Федорович, начальник юридичного відділу  ПП «АГРАРНА КОМПАНІЯ 2004», м. Волочиськ Хмельницька обл. Тема доповіді: «Порядок набуття права власності на земельну ділянку».

Володимир Макух, юрист, директор «Zenith Expert». Тема: «Мораторій скасувати не можна залишити».

Учасники школи з словами подяки звертаються до спікерів, що змогли приділити їм увагу і поділитися своїм досвідом, знаннями та баченням.

Студенти оргкомітету в істаграм на своїй сторінці пишуть, що «така обрана нами форма спілкування краще засвоюється. Кожен з учасників потішив нас своєю присутністю та цікавим спілкуванням. Ми стараємося для Вас, аби кожен отримав ті емоції, на які розраховував і навіть більше. Всім дякуємо за присутність та активність. До наступної зустрічі».

Оргкомітет школи також висловлює щиру подяку всім спікерам за креативний підхід у спілкуванні та відкритий діалог. Учасникам заходу надовго запам’ятаються набуті унікальні знання у галузі земельного права та агробізнесу, оскільки вони більше дізналися про проблеми та механізми їх вирішення та стали на крок ближчими до вершини професіоналізму.  А також чого варті нові цікаві знайомства з такими ж молодими та амбіційними юристами-початківцями, спілкування у дружньому колі однодумців.


II Регіональна школа земельного права та агробізнесу

9 листопада 2019 року на юридичному факультеті Тернопільського національного економічного університету працюватиме ІІ Регіональна школа земельного права та агробізнесу


Форум нових можливостей NATUS VINCERE

9 жовтня 2019 року відбувся Форум нових можливостей NATUS VINCERE, метою якого, було надати можливість студентам поспілкуватися із потенційними роботодавцями. Колектив кафедри цивільного права та процесу щиро дякує представникам Ради адвокатів Тернопільської області ( особливо Баранець Олені),за підтримку ініціативи та реалізації найбільш неможливих задумів (Вінницькій Олі)!!!Окремо хочемо відзначити студентів,які отримали сертифікат про проходження стажування в царині роботи адвокатів: Назарко Вікторію, Різник Галину,Софіян Наталію,Кучер Анну,Грицаняк Іванну.


Юридичний форум "Медична реформа: правові реалії"

10.10.2019 року на базі юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету відбувся юридичний форум «Медична реформа: правові реалії» ( модератори заходу: Уляна Коруц, Наталя Майка). Захід пройшов на одному подиху, адже були розглянуті питання, які стосуються кожного. Велика подяка спікерам: Юлії Савеловій, Наталії Калинюк, Надії Гуменній, Наталії Бачинській; колективу кафедри цивільного права і процесу, студентам Тернопільського національного економічного університету, Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського, Галицького коледжу ім. В. Чорновола.

І звичайно, окрема подяка, декану юридичного факультету, Сергію Володимировичу Банаху за підтримку та організацію.

Однозначно захід став стартом для подальших напрацювань у галузі медичного права.


Засідання студентського наукового гуртка "Цивіліст"

2 жовтня 2019 року відбулося перше у цьому навчальному році засідання студентського наукового гуртка «Цивіліст» кафедри цивільного права і процесу ТНЕУ. Гурток на юридичному факультеті діє по напрямах: цивільне право та процес, сімейне право, житлове право, трудове право, земельне право та право природокористування. Керівником гуртка є доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри цивільного права і процесу Зигрій ОльгаВолодимирівна.

На засіданні гуртка цивілісти обговорили організаційні питання, зокрема: старостою гуртка – студента групи ПР-34 Тесля Вадим; секретарем гуртка – студента групи ПР-34 Гнатів Михайла.

За результатами засідання ухвалено:

  1. Проводити засідання гуртка кожного місяця протягом навчального року;
  2. Затвердити графік проведення засідань гуртка;
  3. Затвердити тематику написання наукових робіт;
  4. Затвердити вимоги до написання наукових робіт.

Студентами 2-4 курсів особливу увагу було звернено на необхідність підготовки доповідей з окремих питань зазначеної проблематики засідання. Гуртківцями зазначено, що тему доповіді студент обирає самостійно, керуючись власними науковими інтересами. Доповідь повинна містити проблемні питання, бути обгрунтованою та самостійною. Теоретичні висновки мають ілюструватися прикладами з практики.

На завершення гуртківці побажали один одному плідної наукової роботи протягом семестру.


Адвокатом Віталієм Горбою проведено лекційне заняття з дисципліни «Цивільний процес» на тему«Практика застосування норм Цивільного процесуального кодексу України»

30 вересня 2019 року лекційне заняття для студентів 4 курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету з дисципліни «Цивільний процес» провів адвокат Віталій Горба на тему«Практика застосування норм Цивільного процесуального кодексу України».

Віталій Горба поділився досвідом представництва в судах по цивільних справах, ознайомив студентів із проблемними питаннями практики судів України, ділився історіями як із своєї адвокатської практики, так і з періоду викладання на юридичному факультеті.

Доцент Гнатів О.Б. та колектив кафедри цивільного права і процесу висловлюють щиру подяку за багаторічну співпрацю та надану студентам можливість безпосередньо здобути практичний досвід у стінах юридичного факультету ТНЕУ.


Лабораторією сімейного права проведено Форум на тему: "Конкубінат як вид сімейних правовідносин"

18.09.19 р. на базі Юридичного факультету Лабораторією сімейного права , під керівництвом к.ю.н., доцента Бутрин-Бока Наталії Степанівни, було проведено Форум на тему «Конкубінат як вид сімейних правовідносин».
На даний захід було запрошено юристів-практиків: головного спеціаліста відділу Тернопільського міськрайонного ДРАЦСу Ветлінську Лесю Михайлівну та адвоката, керівника АО «Захист права» Сампару Надію Миронівну.
Окрім того, до роботи Форуму долучилися заступник декана ЮФ Слома Валентина Миколаївна, колектив кафедри цивільного права і процесу, студенти 4 та 2 курсів.
У ході Форуму обговорювались актуальні питання Конкубінату, а зокрема: прогалини національного законодавства щодо регулювання фактичних шлюбних відносин; правовий режим майна осіб, які перебувають у фактичних шлюбних відносинах; судова практика розгляду сімейних справ та ін.
Завдяки жвавій дискусії у дружній атмосфері студентство, гості та усі присутні змогли отримати не лише позитивний настрій, а й юридичний досвід та правову інформацію.
Керівник Лабораторії сімейного права Бутрин-Бока Наталія Степанівна висловлює щиру подяку адміністрації ЮФ, гостям заходу, студентам та усім присутнім за участь та проведення Форуму.


Статут Коцюбинської об’єднаної територіальної громади – це МАЛА КОНСТИТУЦІЯ

 

У рамках співпраці Юридичного факультету з об’єднаними територіальними громадами науковцями та фахівцями факультету розроблено, створено та презентовано малу Конституцію (Статут) громади.

Коцюбинська ОТГ з Гусятинщини одна з перших мала унікальну можливість отримати МАЛУ КОНСТИТУЦІЮ, яка є локальним документом, де прописано особливості участі громадян. Структура визначає права, обов’язки, форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення, засади громадського контролю, звітування посадових осіб місцевого самоврядування та ін.

Враховуючи це, Коцюбинська ОТГ заціплена у розвитку своєї території, тому створює механізм участі жителів у прийнятті управлінських рішень. У свою чергу кожен мешканець громади повинен розуміти, знати та допомагати, яким чином він може вплинути на громаду.

Зауважуємо, що законодавство не зобов’язує громади приймати статути. Однак Статут є єдиним документом, що ухвалюється на місцевому рівні, яким можна визначити порядок проведення загальних зборів громадян та реалізації місцевих ініціатив.

МАЛА КОНСТИТУЦІЯ Коцюбинської об’єднаної територіальної громади значно полегшить громадам завдання розвитку форм прямого народовладдя.

 

Для отримання консультації про статут для своєї громади звертайтеся за адресою:  м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 46а

тел.:  0352 260 636

електронна адреса:  law@tneu.edu.ua


Проведено модельоване судове засідання з вирішення трудового спору (поновлення на роботі працівника, звільненого на підставі п. 7 ст. 40 КЗпП України) за участю студентів групи ПР-21

3 червня 2019 року в межах вивчення дисципліни «Трудове право» за участю студентів групи ПР-21 було проведено модельоване судове засідання з вирішення трудового спору (поновлення на роботі працівника, звільненого на підставі п. 7 ст. 40 КЗпП України).
Під час підготовки до судового засідання студенти готували необхідні документи (позовну заяву, відзив на позовну заяву, додатки на обґрунтування своїх вимог, клопотання про виклик свідка, долучення доказів та ін.).
Учасники процесу відстоювали свої позиції по справі, задавали запитання свідкам.
Модельоване засідання пройшло в доброзичливій атмосфері, в умовах змагальності сторін.
Щиро вдячна студентам групи ПР-21 за те, що підтримали ідею проведення засідання та успішно справились із завданням. Впевнена, що в майбутньому ви гідно будете виконувати свої професійні обов’язки, вміло застосовувати на практиці набуті теоретичні знання.
Дякую доценту кафедри цивільного права і процесу Гнатів О.Б. за допомогу в проведенні засідання, доценту кафедри міжнародного права, міжнародних відносин та дипломатії Жукорській Я.М. та викладачу кафедри кримінального права та процесу Юркевич І.І. за моральну підтримку.

На данном изображении может находиться: 4 человека, люди стоят и в помещенииНа данном изображении может находиться: 5 человек, люди сидят, стол и в помещенииНа данном изображении может находиться: Valya Sloma и Yaryna Zhukorska, люди улыбаются, люди сидят и в помещенииНа данном изображении может находиться: 3 человека, люди сидят и в помещении


Забіг "Студентська миля".

31 травня викладачі кафедри цивільного права і процесу разом зі студентами Юридичного факультету взяли участь у Всеукраїнському легкоатлетичному забігу «Студентська миля».

За участю студентів третього курсу юридичного факультету ТНЕУ відбулись модельовані судові засідання з розгляду трудового спору

За участю студентів третього курсу юридичного факультету ТНЕУ 30 травня 2019 року відбулись модельовані судові засідання з розгляду трудового спору під головуванням судді Тернопільського міськрайонного суду Сташків Н.М. та сімейного спору, де головуючим виступив суддя Тернопільського міськрайонного суду Позняк В.М.

Навчальні судові засідання дали можливість студентам побачити зв’язок теорії з практикою. Судді Тернопільського міськрайонного суду глибоко і професійно висвітлили багато складних юридичних моментів сучасного судового процесу, підкресливши, що цивільний процес — завжди особистий процес, на відміну від інших процесів, сторони тут захищають свій власний інтерес і для судді в цивільному судочинстві іноді складно відступити від емоційної складової і керуватися тільки Законом при ухваленні рішення.

На завершення учасники судових засідань підвели підсумки плідної роботи. Судді відмітили високий рівень знань студентів, вказавши на обставини, які слід враховувати при підготовці до розгляду даних категорій справ.

Керівник курсу доц. Гнатів О.Б. разом із студколективом висловлюють щиру подяку доц. Сломі В.М. за наукове консультування, декану юридичного факультету ТНЕУ Банаху С.В. за практичне спрямування, голові Тернопільського міськрайонного суду Грицаку Р. М., суддям Тернопільського міськрайонного суду Сташків Н.М. та Позняку В.М. за надану студентам можливість безпосередньо здобути практичний досвід у стінах юридичного факультету ТНЕУ.

В очах багатьох студентів сяяло захоплення самовідданості професії, котру здобувають.

Судячи з відгуків і вдячних очей студентів, ці процеси були точно не останніми в їхньому житті …

 


Робочий візит представників Коцюбинської ОТГ в рамках виконання договору між територіальною громадою та кафедрою цивільного права і процесу юридичного факультету

22 травня 2019 року в рамках виконання договору між Коцюбинською ОТГ та кафедрою цивільного права і процесу ЮФ про надання професійних послуг щодо «Консалтингової послуги у правовій, економічній, маркетинговій, соціокультурній сферах та в сфері адміністрування» викладачі факультету та представники Коцюбинської ОТГ намітили план подальшої роботи на наступний 2020 рік. Одним із головних завдань зустрічі було обговорення Малої Конституції ОТГ згідно умов договору.


Cуддя Тернопільського міськрайонного суду Герчаківська Ольга Ярославівна провела лекційне заняття з дисципліни "Цивільний процес" на тему: «Новели Цивільного процесуального кодексу України в позовному провадженні»

17 травня 2019 року лекційне заняття для студентів 3 курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету з дисципліни «Цивільний процес» було проведено суддею Тернопільського міськрайонного суду Герчаківською Ольгою Ярославівною на тему «Новели Цивільного процесуального кодексу України в позовному провадженні».

Зазначений захід став черговою знаковою подією у рамках заходів, запланованих на кафедрі цивільного права і процесу юридичного факультету, а також сприяв утвердженню у свідомості майбутніх дипломованих юристів розуміння високих місій та авторитету судів в Україні.
Доцент  Гнатів О.Б. та колектив кафедри цивільного права і процесу висловлюють щиру подяку голові Тернопільського міськрайонного суду Грицаку Р. М. та судді Тернопільського міськрайонного суду Герчаківській О.Я. за багаторічну співпрацю та надану студентам можливість безпосередньо
здобути практичний досвід у стінах юридичного факультету ТНЕУ.


Зустріч студентів третього курсу із головним спеціалістом відділу з питань опіки та піклування служби у справах неповнолітніх та дітей Тернопільської міської ради

22 квітня 2019 року у рамках лекційного курсу «Сімейне право» відбулася зустріч студентів третього курсу  із головним спеціалістом відділу з питань опіки та піклування служби у справах неповнолітніх та дітей Тернопільської міської ради Вовк Галиною Миронівною.

Тематика зустрічі присвячена питанням усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Цікава бесіда відбулася з приводу питань про основні функції органу опіки і піклування; порядком виявлення та обліку дітей, що залишилися без батьківського піклування, батьків, які неспроможні або не бажають виконувати виховні функції та ін.

Відповідальною за захід виступила доцент кафедри цивільного права і процесу Бутрин-Бока Н.С.

Студенти та колектив кафедри висловлюють щиру подяку за можливість проведення змістовної та пізнавальної зустрічі Вовк Г. М.

 

 

 


Екскурсія студентів юридичного факультету в музей пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС

15 квітня 2019 року студенти юридичного факультету в рамках навчальної дисципліни “Правове забезпечення діяльності соціальних служб” відвідали музей пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС, розташований у приміщенні обласної спілки «Союз. Чорнобиль. Україна».
Організатором екскурсії виступила доцент кафедри цивільного права і процесу, к.ю.н. Гнатів Оксана Богданівна.
Аварія на Чорнобильській АЕС увійшла в історію людства як найбільша масштабна екологічна катастрофа ХХ століття, наслідки якої, на жаль, будуть нагадувати про себе й нашим нащадкам.
Студенти спеціальності «соціальна робота» отримали незабутні враження, а також інформацію, що дає можливість осмислити уроки соціального захисту осіб, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також стану діяльності соціальних служб, котрі працюють в даному напрямку.
Колектив кафедри цивільного права і процесу висловлює щиру подяку Голові Тернопільської громадської організації «Інваліди Чорнобиля» Деркач Олександру Станіславовичу за змістовну лекцію та проведену ним екскурсію.

Доцент кафедри цивільного права і процесу Слома Валентина Миколаївна перебуває у Туринському університеті (м. Турин, Італія)

Кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права і процесу Слома Валентина Миколаївна перебуває у Туринському університеті (м. Турин, Італія) та приймає участь у роботі Генеральної асамблеї і Конференції Європейської асоціації юридичних факультетів, членом якої тепер є і юридичний факультет Тернопільського національного економічного університету.

Кафедра бажає плідної праці та позитивних вражень


Викладачі кафедри цивільного права і процесу прийняли участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції "Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід»

Кафедра цивільного права і процесу Юридичного факультету прийняла участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід». Платформи конференції об’єднали провідних юристів зі всієї України та з інших держав. Після пленарного засідання викладачі кафедри продовжили обговорення актуальних питань у платформі «Приватно-правові засади реалізації прав людини».


4 квітня 2019 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «ЦИВІЛІСТ» кафедри цивільного права і процесу ЮФ ТНЕУ

4 квітня 2019 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «ЦИВІЛІСТ» кафедри цивільного права і процесу ЮФ ТНЕУ, керівником якого є к.е.н., доцент Ольга Володимирівна Зигрій.

Метою даного засідання було набуття студентами навичок самостійного наукового дослідження, узагальнення та систематизації правового матеріалу, викладу результатів своїх розробок в усному виступі перед слухачами.

Основні цілі гуртківців – це:

  • підвищення рівня знань у галузі приватного права;
  • активне залучення студентів до наукової діяльності;
  • створення умов для наукового співробітництва студентів та викладачів;
  • аналіз актуальних проблем розвитку цивільного права, трудового, сімейного, житлового, земельного, екологічного права;
  • всебічний розвиток особистих якостей членів гуртка.

          Завданнями  гуртка є:

  • обговорення останніх змін у чинному законодавстві;
  • підготовка студентів до участі в конференціях, конкурсах, олімпіадах, круглих столах;
  • обговорення найактуальніших та найдискусійніших питань з напрямів діяльності гуртка.

Студентами були підготовлені доповіді по напрямах діяльності гуртка. Цивілісти вчаться виховувати в собі професійні якості, необхідні кожному юристу, а саме вміння виступати перед аудиторією і логічно послідовно, переконливо і грамотно висловлювати та захищати свої думки.

Кращі доповіді студентів будуть направлені на студентську наукову конференцію ЮФ ТНЕУ.


Круглий стіл на тему: «Особисті немайнові права подружжя»

25 березня 2019 року відбувся круглий стіл на тему: «Особисті немайнові права подружжя» за участі студентів 3-го курсу денної форми навчання. У ході роботи круглого столу учасниками обговорювалися теми за наступними напрямками: сурогатне материнство; торгівля дітьми; аборти: за і проти. Студенти активно дискутували та ділилися думками з обраних тем з приводу проблемних питань.

Організатором виступила доцент кафедри цивільного права і процесу Бутрин-Бока Н.С. У роботі круглого столу також  прийняли участь викладачі кафедри цивільного права і процесу: доцент Труфанова Ю.В., ст. викладач Микитин В.І., викладач Паращук Л.Г.


ІІІ відкритий Західноукраїнський інтелектуальний турнір "Natus Vincere"

06-07 березня 2019 року на юридичному факультеті Тернопільського національного економічного університету відбувався ІІІ відкритий Західноукраїнський інтелектуальний турнір «Natus Vincere».  Переможцем правової секції стала команда «Alma Thermis» Стрийського коледжу Львівського національного аграрного університету, куратором якої був старший викладач кафедри цивільного права і процесу Микитин Віталій Ігорович. Учні продемонстрували високий рівень правових знань та вміння застосовувати набуті знання у нестандартних ситуаціях.


Eкскурсія студентів юридичного факультету ТНЕУ до Верховної Ради України

10 грудня 2018 року з нагоди відзначення  70-річчя прийняття Загальної декларації прав людини студенти юридичного факультету разом із студентами КЕПІТ Тернопільського національного економічного університету відвідали Верховну Раду України та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.
Під час екскурсії до Верховної Ради України студенти мали можливість побачити унікальні речі та приміщення, серед яких є синьо-жовтий прапор, який був внесений депутатами до сесійної зали Верховної Ради, картини, які прикрашають стіни приміщення, знамениті кулуари та гостьову ложу Верховної Ради України.
Звичайно ж, екскурсанти дізналися багато цікавих фактів з історії та сьогодення головного будинку Верховної Ради України.
На згадку про екскурсію учасникам було подаровано буклет и про діяльність Верховної  Ради  України.
Під час екскурсії до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури студенти мали можливість зустрітись з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. та першим заступником керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, нашим випускником, – Грищуком М.О. Під час розмови студенти дискутували з керівництвом САП щодо компетенції  даного новоствореного органу.
Студенти  отримали неймовірні враження та заряд позитивних емоцій. Такі навчальні візити сприяють всебічному уявленню про державний механізм України, а також надихають студентів професійно зростати.

Вітання

Колектив кафедри цивільного права і процесу вітає ТОВ «КОНСТАНТА ЮРГРУП», директором якого є викладач кафедри Лукашов Ростислав Сергійович із отриманням національного сертифіката «КОМПАНІЯ РОКУ 2018». Бажаємо процвітання та подальшого успіху, завзяття і сил на шляху до досягнення нових вершин!

 

 


Навчальне судове засідання з розгляду трудового спору за участю студентів четвертого курсу юридичного факультету ТНЕУ та судді Тернопільського міськрайонного суду Сташків Н.М.

29.11.2018 року відбулось навчальне судове засідання з розгляду трудового спору за участю студентів четвертого курсу юридичного факультету ТНЕУ та судді Тернопільського міськрайонного суду Сташків Н.М.
Даний формат практичної підготовки є дуже корисним для студентів. Змодельоване судове засідання дало можливість побачити зв’язок теорії з практикою, стимулювати студентів до більш поглибленого вивчення норм матеріального і процесуального права.
На завершення учасники судового засідання підвели підсумки плідної роботи. Суддя Сташків Н.М. відмітила достатньо високий рівень знань студентів та вказала на обставини, які слід враховувати при підготовці до розгляду даної категорії справ.
Організатори доц. Слома В.М. та доц. Гнатів О.Б. висловлюють щиру подяку декану юридичного факультету ТНЕУ Банаху С.В., голові Тернопільського міськрайонного суду Грицаку Р. М. та судді Тернопільського міськрайонного суду Сташків Н.М. за надану студентам можливість безпосередньо здобути практичний досвід у стінах юридичного факультету ТНЕУ.


Воркшоп "Від теорії до практики застосування Закону України "Про товариства з обмеженою відповідальністю та додатковою відповідальністю"

29.11.2018 року з нагоди проведення Міжнародного тижня права в рамках вивчення дисциплін «Корпоративне право України» та «Правові основи реєстраційно-дозвільних послуг в Україні»  магістри спеціальності «Право» мали можливість отримати практичні навички застосування теоретичних знань. Своїм досвідом поділилися юристи-практики: Лариса Легка (державний реєстратор з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) та адвокат Максим Майка.
Модераторами заходу є Уляна Коруц та Наталя Майка.
P.S. такі неформальні форми навчання, одним з видів яких, є Воркшоп є новими тенденціями у юридичній освіті,  які дають змогу в невимушеній обстановці отримати навики застосування теоретичних знань у практичній діяльності.
Велике дякую студентам, які відкриті до нового; юристам-практикам та адміністації юриличного факультету, які підтримали нашу ініціативу.

В рамках проекту «Бінарна лекція» для магістрів напряму підготовки "Право" лекцію з дисципліни "Правові основи реєстраційно-дозвільних послуг в Україні" проведено в.о. начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області Романом Тарасовичем Медведьом

09.11.2018 року в рамках проекту «Бінарна лекція», за підтримки декана юридичного факультету Сергія Володимировича Банаха, для студентів (магістрів) напряму підготовки «Право» з дисципліни «Правові основи реєстраційно-дозвільних послуг в Україні» проведене лекційне заняття на тему: «Система здійснення декларативних та дозвільних процедур у будівництві» в.о. начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області Романом Тарасовичем Медведьом та керівником курсу кандидатом юридичних наук Наталею Володимирівною Майкою.

Лекційне заняття відбулося у формі діалогу між лекторами та студентами щодо теоретичних та практичних аспектів у сфері будівництва.
В кінці заняття студенти разом із керівником курсу висловили щиру подяку Роману Тарасовичу за змістовну та пізнавальну лекцію. Очікуємо наступних зустрічей для продовження плідної праці!

На данном изображении может находиться: один или несколько человек, люди стоят и в помещении

P.S. Такі зустрічі є ефективними та цікавими для майбутніх поколінь правників, адже саме в такій формі лекції поєднують теоретичні знання із практичним застосуванням.

 


Чергове засідання студентського наукового гуртка "ЦИВІЛІСТ"

08 листопада 2018 року о 12:30 год. в а. 405 відбулося чергове засідання наукового студентського гуртка «Цивіліст» кафедри цивільного права і процесу, керівником якого є к.е.н, доцент кафедри О. В. Зигрій.

Гурток об’єднує студентів, аспірантів та викладачів кафедри, які займаються спільним дослідженням актуальних багатоаспектних проблем цивільного, трудового, земельного, екологічного, аграрного права, житлового права, а також цивільного процесу.

Студенти активно обговорювали актуальні питання, зокрема:

 — студентка групи ПР-33 Зигрій Олеся виступила з доповіддю «Земельний обіг в Україні»;

— студент групи ПР-31 Бода Назарій розкрив питання «Віндикаційний позов як один із способів захисту права власності»;

— студентка групи ПР-32 Кочмар Світлана виступила на тему «Землеволодіння та землекористування»;

— студентка групи ПР-33 Саламандра Тетяна виступила із доповіддю «Захист сервітутних прав: досвід римського права та сучасний стан».

Дякуємо керівнику та студентам за жваву дискусію та з нетерпінням очікуємо наступного засідання для продовження плідної праці!


Лекцію з дисципліни "Цивільне право" (Загальна частина) студентам 2-го курсу денної форми навчання прочитав Яворський Андрій Васильович - адвокат, член кваліфікаційної палати КДКА Тернопільської області

8 листопада 2018 року лекцію з дисципліни «Цивільне право» (Загальна частина) (керівник курсу – к.ю.н., доцент Слома В.М.) для студентів 2 курсу на тему «Захист права власності» прочитав Яворський Андрій Васильович — адвокат, член кваліфікаційної палати КДКА Тернопільської області.

Під час лекції Андрій Васильович зосередив увагу на проблемних аспектах, пов’язаних із використанням способів захисту права власності, наводив цікаві приклади з практики стосовно даної категорії справ.

Студенти приймали активну участь в обговоренні питань захисту права власності.

В кінці заняття студенти разом із керівником курсу висловили щирі слова вдячності Андрію Васильовичу за цікаву та змістовну лекцію.


Зустріч студентів з Начальником держекоінспекції - Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області ФЕРЕНЦОМ ЕДУАРДОМ МИКОЛАЙОВИЧЕМ

6 листопада 2018 р. за сприянням декана юридичного факультету ТНЕУ Сергія Володимировича Банаха студенти 3 курсу спеціальності «Право» мали унікальну можливість зустрітися з Начальником держекоінспекції — Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області ФЕРЕНЦОМ ЕДУАРДОМ МИКОЛАЙОВИЧЕМ.

Едуардом Миколайовичем була проведена жвава дискусія на тему: «Правове регулювання відносин щодо надзвичайних екологічних ситуацій» в рамках дисципліни «Право природокористування», де керівником курсу є кандидат економічних наук, доцент кафедри цивільного права і процесу Ольга Володимирівна Зигрій.

Студенти, вийшовши за межі теми, жваво та дипломатично обговорювали різні дискусійні питання, що стосуються діяльності державної екологічної інспекції, зокрема відділу про тваринний і рослинний світ, охорони лісів, регулювання надзвичайних екологічних ситуацій та усунення їхніх наслідків. Начальник держекоінспекції наводив конкретні приклади та розкрив проблеми, які на даний час є актуальними на території Тернопільської області – це дотримання вимог природоохоронного законодавства на землях лісового фонду, що були в користуванні колишніх колективних сільськогосподарських підприємств і перебувають у землях запасу сільських рад, будівництво котелень та ін.. Питання контролю ситуацій із оприскування агрофірмами полів та процес притягнення їх до відповідальності викликав жваву дискусію та обговорення.

Студентство виявило бажання та цікавість щодо діяльності громадських інспекторів з охорони довкілля, які здійснюють громадський контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища. Найбільш активними були студенти груп ПР – 31 Бода Назар, Железняк Анна, Шлейка Олег, Церулик Соломія, ПР – 32 Біляшевич Тетяна, ПР – 33 М’якота Оксана, Ярмошук Артур, ПР – 34 Крушельницький Олег, Швайлик Михайло.

Вкінці студенти разом із керівником курсу висловили вдячність Начальнику держекоінспекції — Головному державному інспектору з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Ференцу Едуарду Миколайовичу. Щиро сподіваємося на подальшу тісну співпрацю.


Молодь ЮФ презентувала рідний факультет серед учнівської молоді Хмельниччини

25 жовтня 2018 року  на базі Волочиського районного центру зайнятості відбувся ярмарок професій для учнівської молоді міста та району. Метою даного заходу є ознайомлення молодих людей з великою кількістю сучасних професій,  розширення їх професійного світогляду та активізація щодо опанування актуальних на сьогодні видів зайнятості.

 

Юридичний факультет Тернопільського національного економічного університету на ярмарку презентували студенти та викладачі. Від кафедри цивільного права і процесу можливіть побувати на ярмарці професій мала к.е.н., доцент Зигрій Ольга Володимирівна. Представники факультету у цікавій та доступній формі розповіли про організацію навчального процесу, міжнародну співпрацю, студентське життя та дозвілля.

 

Колектив ЮФ щиро дякує за надану можливість представити  факультет школярам із Хмельниччини й сподівається на подальшу співпрацю щодо налагодження науково-практичних та культурних зв’язків.


Ознайомлювальна екскурсія студентів першого курсу із особливостями роботи бібліотеки імені Л. Каніщенка

25.10.2018 року студенти перших курсів юридичного факультету Тернопільського національного економічного факультету (групи ПР-12 та ПР-13) та їх куратори, кандидати юридичних наук, викладачі кафедри цивільного права і процесу Н.В. Майка, Ю. В. Труфанова відвідали та ознайомилися із особливостями роботи бібліотеки імені Л.Каніщенка Тернопільського національного економічного університету. Велике спасибі працівникам бібліотеки за цікаво проведений час та відкриття нових можливостей для досягнення успіхів у навчанні.


ВІТАННЯ!

Колектив кафедри цивільного права і процесу вітає завідувача кафедри доктора юридичних наук, професора Калаура Івана Романовича із присвоєнням почесного звання «Заслужений юрист України». Бажаємо здоров’я, добра і нових наукових здобутків!

Результат пошуку зображень за запитом "гарний букет"


Протягом 01.10.2018 р.- 05.10.2018 р. У Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області проведено День відкритих дверей. Студенти перших курсів  юридичного факультету Тернопільського національного економічного факультету (груп ПР-12 та ПР-13) та їх куратори Н.В. Майка,Ю В. Труфанова ознайомилися із особливостями роботи органів юстиції,поспілкуватись з працівниками відділів та їх керівниками. Щиро вдячні за цікаво проведений час та відкриття нових для студентів особливостей роботи правника.


І Регіональна школа земельного права та агробізнесу

 

29 вересня 2018 року на базі Юридичного факультету ТНЕУ за підтримки декана Сергія Володимировича Банаха стартувала І Регіональна школа земельного права та агробізнесу, керівником якої від кафедри цивільного права і процесу була доцент кафедри Ольга Володимирівна Зигрій.

Ідея започаткування школи почалася ще у травні минулого навчального року. Ціле літо підготовки і результат!

Школа проводилася у форматі одноденного інтенсиву. Через велику кількість заявок реєстрацію призупинили за 10 днів до початку відкриття. Учасниками Школи стали не тільки студенти, а й уже досвідчені юристи та викладачі з різних областей України: Харківської, Одеської, Київської, Вінницької, Хмельницької, Львівської, Чернівецької, Тернопільської.

Питання розвитку галузі земельного права не втрачає своєї актуальності до сьогодні  та дедалі більше потребує нових ідей й підходів. У свою чергу, агробізнес невпинно прогресує та відкриває неймовірні перспективи. Земельні питання щороку тільки посилюють потребу в обговоренні та вивченні, тому в програму Школи було закладено ряд дискусійних питань, якими оперували спікери протягом однієї години. Детально розглянути та вивчити всі тонкощі земельного права та агробізнесу було покладено на спікерів-практиків:

√ Володимир Макух — юрист, директор землевпорядної організації «Zenith Expert» та ТОВ «Правник Експерт», м. Тернопіль.

Тема доповіді: «Регулювання земельного банку. Державна реєстрація права власності та інших речових прав на земельну ділянку».

√ Профатіло Галина – юрист, ТОВ «АГРОТРЕЙД-ВИРОБНИЦТВО» групи аграрного холдингу «АГРОТРЕЙД», лектор Інституту права, технологій та інновацій, м. Харків.

Тема доповіді: «Недійсність договору оренди земельної ділянки: алгоритм розробки стратегії захисту інтересів компанії».

√ Гевко Володимир – суддя-спікер Господарського суду Тернопільської області.

Тема доповіді: «Судова практика вирішення земельних спорів».

√ Андрій Кукурудза – Заступник  начальника управління — начальник відділу здійснення державного контролю за додержанням земельного законодавства та оперативного реагування Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, м. Тернопіль.

Тема доповіді: «Відшкодування шкоди землевласникам та землекористувачам».

√ Віктор Мартинюк – Заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, м. Тернопіль.

Тема доповіді: «Земельні торги».

√ Віталій Вітів – кандидат юридичних наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

Тема доповіді: «Договір оренди землі: топ – 7 помилок юриста».

√ Оксана Тимчишин – юрист, Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Тема доповіді: «Коли з сусідом «на межі»: практика спорів щодо дотримання правил добросусідства».

√ Людмила Головко – доцент, кандидат юридичних наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

Тема доповіді: «Правове забезпечення Спільної Аграрної Політики в ЄС».

Оргкомітет школи висловлює щиру подяку всім спікерам за креативний підхід у спілкуванні та формат відкритого діалогу. Учасникам заходу надовго запам’ятаються набуті унікальні знання у галузі земельного права та агробізнесу, оскільки вони більше дізналися про проблеми та механізми їх вирішення та стали на крок ближчими до вершини професіоналізму.

А також нові цікаві знайомства з такими ж молодими та амбіційними юристами-початківцями, спілкування у дружньому колі однодумців.

Сподіваємось, що це тільки початок !!!

 


Засідання наукового гуртка «Цивіліст»

24 вересня 2018 року відбулося засідання наукового гуртка «Цивіліст» по напрямах: цивільне право та процес, сімейне право, житлове право, трудове право, право соціального забезпечення та право природокористування.

 

На засіданні  обговорено організаційні питання:

Керівником гуртка було обрано к.е.н., доцента Зигрій Ольгу Володимирівну;

Старостою гуртка – студента групи ПРм-11 Багрія Юрія;

Секретарем гуртка – студента групи ПР-31 Боду Назарія.

 

За результатами засідання ухвалено:

  1. Проводити засідання гуртка кожного місяця протягом навчального року;
  2. Затвердити графік проведення засідань гуртка;
  3. Затвердити тематику написання наукових робіт;

Затвердити вимоги до написання наукових робіт.

 


I Регіональна школа земельного права та агробізнесу

 

29 вересня 2018 року на Юридичному факультеті ТНЕУ пройде I Регіональна школа земельного права та агробізнесу. Школа проводитиметься у форматі одноденного інтенсиву.

В рамках роботи школи буде проведена серія майстер-класів, спікерами на яких виступатимуть юристи-практики з багаторічним досвідом.

Актуальні теми: відомо, що земельні спори щороку тільки посилюють потребу у висококваліфікованих фахівцях у даній галузі. На нашій школі ви отримаєте можливість детально розглянути, які проблеми виникають при взаємодії з органами влади та які шляхи їх вирішення, зможете зрозуміти як захистити свої права на законне володіння землею, а також долучитись до дискусії на будь-які питання  – від перспектив скасування мораторію на продаж земель с/г призначення до організаційно-правової діяльності аграрних підприємств.

Організатором від кафедри цивільного права і процесу є  доцент кафедри Зигрій О.В.


Вітання ювіляру

 

Колектив кафедри цивільного права і процесу  вітає завідувача кафедри, висококваліфікованого і вмілого керівника, науковця к.ю.н., професора Калаура Івана  Романовича з Ювілеєм!

Щиро бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, достатку, невичерпної енергії та нових творчих успіхів. Хай збуваються всі Ваші мрії та сподівання, нехай береже Вас доля. Хай кожен день приносить тільки радість, а життя буде щедрим і багатим на добро.

Нехай тепло та затишок родинної оселі надійно захищає Вас від життєвих негараздів!

 


Заключне засідання наукового гуртка «ЦИВІЛІСТ»

 

11 червня 2018 р. о 14.25 год на юридичному факультеті ТНЕУ відбулося заключне, святкове засідання  наукового гуртка «ЦИВІЛІСТ» кафедри цивільного права і процесу, керівником якого є к.е.н., доцент кафедри  Зигрій Ольга Володимирівна.

 

Засідання гуртка проходило у незвичному форматі. В аудиторії судових засідань факультету студентами розглядалася фабула цивільної справи, за якою Павлишин Мар’яна (гр. ПР-32) та Гудима Людмила (гр. ПР-32) представляли сторони «позивача» та «відповідача» відповідно до жеребкування, а у ролі судді виступив Чорний Андрій (гр. ПР-32).

 

Студенти мали можливість не лише спостерігати за, так званим, розглядом справи, а й  поспілкуватися із викладачами кафедри цивільного права і процесу. Зокрема, к.ю.н., доцент кафедри Бутрин-Бока Наталія Степанівна відмітила високу підготовленість студентів, надала слушні зауваження щодо проведення судового засідання, а к.ю.н. Микитин Віталій Ігорович надав консультації в галузі сімейного права.

 

По завершенні роботи гуртка Зигрій Ольга Володимирівна підвела підсумки роботи «ЦИВІЛІСТа» за другий семестр 2018 року та побажала всім гуртківцям хороших результатів у здачі заліково-екзаменаційної сесії.

 


Колектив кафедри цивільного права і процесу щиро вітає завідувача кафедри Івана Романовича Калаура з присвоєнням вченого звання професора

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України від 16.05.2018 № 480 «Про затвердження рішень Атестаційної колегії Міністерства щодо присвоєння вчених звань і присудження наукових ступенів від 16 травня 2018 року» доктору юридичних наук, доценту, завідувачу кафедри цивільного права і процесу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету КАЛАУРУ ІВАНУ РОМАНОВИЧУ присвоєно вчене звання професора.

Колектив кафедри цивільного права і процесу щиро вітає Вас, шановний Іване Романовичу, та бажає Вам міцного здоров’я, щастя, благополуччя та сімейної злагоди, безлічі нових професійних ідей і здобутків у Вашій нелегкій та відповідальній роботі!

 

Нехай кожен день Вашої сумлінної праці наближає до мети, зміцнить віру і надихає на здійснення найкращих задумів, що допоможуть реалізувати фаховий, творчий потенціали на благо України!

 


Університетська миля 2018

1 червня 2018 року викладачі кафедри цивільного права і процесу ЮФ ТНЕУ Боднарчук І.В., Бутрин-Бока Н.С., Зигрій О.В., Микитин В.І., Фрончко В.В. разом з академічною спільнотою Тернопільського національного економічного університету пробігли «Університетську милю». Захід відбувся у рамках Всеукраїнського забігу «Зелена миля 2018».


Зустріч к.ю.н., доцента кафедри цивільного права і процесу Бутрин-Бока Н.С. та студентів юридичного факультету ТНЕУ з випускниками середніх ЗОШ №26 та №27 м. Тернополя

24 травня 2018 року у середніх загальноосвітніх школах м. Тернополя свою роботу продовжувало проводити ЗНО. Саме у цей весняний  період перед майбутніми абітурієнтами стоїть нелегкий вибір пріоритетів професії. Разом зі студентами Юридичного факультету ТНЕУ можливість зустрітися з випускниками середніх ЗОШ №26 та №27 м. Тернополя мала змогу к.ю.н., доцент кафедри цивільного права і процесу Наталія Степанівна Бутрин-Бока.

Метою заходу було не лише підтримати учнів, а й надати можливість ознайомитись із особливостями навчання на юридичному факультеті.

Затишну і дружню атмосферу створили студенти, які радо поділилися власним досвідом навчання!!! Після незабутньої зустрічі були зроблені чудові світлини! Із нетерпінням очікуємо поповнення факультетської родини!


Лекція юрисконсульта відділу у справах неповнолітніх та дітей Тернопільської міської ради Мелех Ольги Романівни на тему: "Роль органу опіки і піклування у вирішенні питань, пов"язаних із захистом прав дитини"

23 травня 2018 року лекційне заняття для студентів 3 курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету з дисципліни «Сімейне право» було проведено юрисконсультом відділу у справах неповнолітніх та дітей Тернопільської міської ради Мелех Ольгою Романівною. Тема лекції: «Роль органу опіки і піклування у вирішенні питань, пов»язаних із захистом прав дитини». Під час заняття лектор ознайомила студентів з основними функціями органу опіки і піклування; порядком виявлення та обліку дітей, що залишилися без батьківського піклування, батьків, які неспроможні або не бажають виконувати виховні функції, вилучення дітей із сімей, де існує загроза здоров»ю та /або життю дитини та ін. Особливу увагу приділено контролю дотримання вимог чинного законодавства щодо захисту житлових та майнових прав дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дякуємо Ользі Романівні за цікаву і змістовну лекцію.


Лекція судді Тернопільського міськрайонного суду Герчаківської Ольги Ярославівни на тему: «Новели Цивільного процесуального кодексу України»

22 травня 2018 року лекційне заняття для студентів 3 курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету з дисципліни «Цивільний процес» було проведено суддею Тернопільського міськрайонного суду Герчаківською Ольгою Ярославівною. Тема лекції «Новели Цивільного процесуального кодексу України».


Участь студентів наукового гуртка «Цивіліст» у Всеукраїнському турнірі з цивільного права і процесу, який проводився в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова

19-20 травня 2018 року студенти наукового гуртка «Цивіліст» кафедри цивільного права і процесу ЮФ ТНЕУ за підтримки декана Сергія Володимировича Банаха мали унікальну можливість взяти участь у Всеукраїнському турнірі з цивільного права і процесу Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

Бажання взяти участь у турнірі виявило 32 команди, з яких змагалися — 16. Команду «AEQUUM» наукового гуртка «Цивіліст» ЮФ ТНЕУ на турнірі представляли одні з найкращих студентів гуртка ПР-32 Павлишин Мар’яна та Гудима Людмила разом із керівником, доцентом кафедри Зигрій Ольгою Володимирівною.

Пройшовши усі відбіркові раунди наша команда по черзі представляла позиції «позивача» та «відповідача» відповідно до жеребкування, чим вразила суддів високим рівнем знання та застосування права й ораторським мистецтвом.

У півфіналі журі оцінювало роботу команди за результатами їх виступів у змодельованих судових засіданнях у справі згідно фабули. У судових дебатах «Pro et Contra» наша команда «AEQUUM» змагалася із Харківською та Київською командами. На жаль, оголошення результатів не було, а у фіналі турніру брали участь команди Одеського національного університету ім.. І.І. Мечникова.

Студенти-гуртківці мали унікальну можливість побувати в Апеляційному суді Одеської області, поспілкуватися із суддями, науковцями, студентами. Крім того, цивілісти отримали незабутні враження від м. Одеса.

Повернувшись у рідні стіни Юридичного факультету на Павлишин Мар’яну та Гудиму Людмилу чекала ще одна несподіванка від декана юридичного факультету ТНЕУ. Сергій Володимирович Банах після закінчення навчального семестру направляє учасників команди «AEQUUM» на місячне стажування у Юридичну компанію «КОНСТАНТА ЮРГРУП».

Студенти-гуртківці разом із науковим керівником гуртка Зигрій О.В. висловлюють щиру подяку декану факультету Банаху С.В., а також Сампарі Н.М. за надану допомогу у підготовці студентів до турніру та Тєнєшеву В.Ф. за проживання та харчування у м. Одеса.


17 травня - День вишиванки

17 травня викладачі кафедри цивільного права і процесу долучилися до присвяченого українській культурі та традиціям свята  — Дня вишиванки, прийшовши до Університету у вишитих вбраннях.


Відвідування Тернопільського міськрайонного суду студентами третього курсу юридичного факультету

15.05.2018 року студенти третього курсу юридичного факультету у супроводі к.ю.н., доцента Гнатів Оксани Богданівни відвідали Тернопільський міськрайонний суд.

В ході зустрічі з заступником голови Тернопільського міськрайонного суду, Вийванком Олегом Михайловичем та прес-секретарем Тернопільського міськрайонного суду, Гнідаником Андрієм Романовичем, дізналися про форму організації роботи судді під час здійснення правосуддя, технічне оснащення зали судового засідання та його роботу (засобів аудіофіксації, відео конференції тощо); місце, форму одягу та атрибути судді; місце розташування учасників у залі, послідовність виступів та порядок комунікації учасників засідання, умови допуску до участі, форму і порядок звернення до судді, поважну манеру спілкування з суддею та іншими учасниками засідання, приклади виступів учасників процесу, тощо.
З дозволу голови зазначеного суду студентам провели ознайомлювальну екскурсію у приміщенні суду, під час якої розкрили (концептуально) питання історії його розвитку; розповіли і пояснили зміст функціональної взаємодії між суддів з апаратом суду, суть їхньої роботи; призначення обладнання залів судових засідань та інше.

Студентам була надана можливість бути присутніми на колегіальному судовому засіданні в складі головуючого Базан Л.Т., голови Тернопільського міськрайонного суду Грицака Р.М. та судді Тернопільського міськрайонного суду Ромазан В.В. .

Зазначений захід став черговою знаковою подією у рамках заходів, запланованих на кафедрі цивільного права і процесу юридичного факультету, а також сприяв утвердженню у свідомості майбутніх дипломованих юристів розуміння високих місії та авторитету судів в Україні.
Висловлюємо щиру подяку голові Тернопільського міськрайонного суду Грицаку Роману Михайловичу за надану можливість безпосередньо ознайомити студентів з вищеописаними питаннями роботи судді, суду та сприяння у виховному процесі юристів.


Участь викладачів кафедри у Європейських днях молодіжної культури у Стальовій Волі (Республіка Польща)

6-10 травня 2018 року доценти кафедри цивільного права і процесу Слома Валентина Миколаївна та Гнатів Оксана Богданівна разом зі студентами юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету прийняли участь у Європейських днях молодіжної культури у Стальовій Волі (Республіка Польща), організатором яких виступив Люблінський католицький університет Івана Павла ІІ.


презентація Стратегії розвитку Коцюбинської об'єднаної територіальної громади на 2018-2022 рр.

 03 травня 2018 року у рамках співпраці Юридичного факультету ТНЕУ та Коцюбинської об’єднаної територіальної громади викладачі кафедри цивільного права і процесу ЮФ ТНЕУ Калаур І.Р.,  Зигрій О.В. та викладач кафедри міжнародного права, міжнародних відносин та дипломатії Дракохруст Т.В. презентували Стратегію розвитку Коцюбинської об’єднаної територіальної громади на 2018-2022 рр.
Обговорення та затвердження Стратегії розвитку відбувалось під час сесії громади і викликало чимало запитань. Затвердження Стратегії розвитку відбулося успішно та одноголосно, що звичайно дало поштовх для продовження плідної співпраці та реалізації нових проектів!
 Немає нереальних проектів, є чітко поставлені завдання!!!

Прибирання території Вишнівецького парку

На запрошення генерального директора Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолія Вікторовича Маціпури допомогти прибрати територію Вишнівецького парку відгукнулись студенти та викладачі юридичного факультету ТНЕУ.


Участь представника кафедри цивільного права і процесу у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності "Право" (Національний університет "Одеська юридична академія")

26 квітня 2018 року в Національному університеті «Одеська юридична академія» відбувся другий етап ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Право», а також підсумкова науково-практична конференція.  К.ю.н., доцент, доцент кафедри цивільного права і процесу Іванчук М.В. прийняв участь у конкурсі в якості члена галузевої комісії-учасника секції.


ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід»

20-21 квітня 2018 року на базі юридичного факультету ТНЕУ проходила ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід». 

Захід проводився під егідою Міністерства юстиції України, Асоціації українських правників, Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ (Польща), Пряшівського університету (Словаччина) за участі науковців з Польщі, Німеччини, Італії, Грузії, Словаччини та інших країн.

         Після пленарного засідання конференції кафедра цивільного права і процесу продовжила обговорення актуальних питань щодо приватно-правових засад реалізації прав людини у формі сучасної дискусійної платформи, яка дала змогу знайти відповіді на багатогранні складні запитання.Науковці та практики мали чудову нагоду обмінятися з іноземними гостями власними думками, досвідом та баченням існуючих проблем.

Підведення підсумків конференції відбулося у Збаразькому замку. Важливою подією того дня булоурочисте вручення дипломів випускникам-магістрам юридичного факультету ТНЕУ. Зустріч зіноземними гостями, батьками, професорсько-викладацьким колективом запам’ятається випускникам на довгі роки їхнього життя.

Кафедра цивільного права і процесу щиро вітає випускників ЮФ ТНЕУ!!!


Лекція голови ради адвокатів Тернопільської області Будза Тараса Васильовича на тему “Практика застосування новел цивільних процесуальних норм”

         17 квітня 2018 року під час навчального заняття з дисципліни «Цивільний процес» для студентів ІІІ курсу денної форми навчання в рамках виконання Угоди про співпрацю між Тернопільським національним економічним університетом та Радою адвокатів Тернопільської області була проведена лекція голови ради адвокатів Тернопільської області Будза Тараса Васильовича на тему “Практика застосування новел цивільних процесуальних норм”. Лекція відбулася за запрошенням доцента кафедри цивільного права і процесу, к.ю.н. Гнатів О.Б.
       Тарас Васильович ділився досвідом представництва в судах, ознайомив студентів із проблемними питаннями практики адвокатури та судів України, ділився історіями як із своєї адвокатської практики, так і з періоду суддівської діяльності. Кафедра цивільного права і процесу та студенти висловлюють щиру подяку Будзу Тарасу Васильовичу за змістовну лекцію.

Екскурсія студентів юридичного факультету до музею пам'яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС

23 квітня 2018 року студенти юридичного факультету в рамках навчальної дисципліни “Правове забезпечення діяльності соціальних служб” відвідали музей пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС, розташований у приміщенні обласної спілки «Союз. Чорнобиль. Україна».
Організатором екскурсії виступила доцент кафедри цивільного права і процесу, к.ю.н. Гнатів Оксана Богданівна.
Аварія на Чорнобильській АЕС увійшла в історію людства як найбільша масштабна екологічна катастрофа ХХ століття, наслідки якої, на жаль, будуть нагадувати про себе й нашим нащадкам.
Студенти спеціальності «соціальна робота» отримали незабутні враження, а також інформацію, що дає можливість осмислити уроки соціального захисту осіб, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також стану діяльності соціальних служб, котрі працюють в даному напрямку.
Колектив кафедри цивільного права і процесу висловлює щиру подяку Голові Тернопільської громадської організації «Інваліди Чорнобиля» Деркач Олександру Станіславовичу за змістовну лекцію та проведену ним екскурсію.

Присвоєння вченого звання доцента!

Колектив кафедри цивільного права і процесу щиро вітає Гнатів Оксану Богданівну із присвоєнням вченого звання доцента. Зичимо подальших творчих злетів, нових здобутків на професійній ниві!

 


Засідання гуртка "ЦИВІЛІСТ"

2 квітня 2018 р. о 12.30 год на юридичному факультеті відбулося засідання наукового гуртка кафедри цивільного права і процесу «ЦИВІЛІСТ». Гурток об’єднує студентів, аспірантів та викладачів кафедри, які займаються спільним дослідженням актуальних багатоаспектних проблем у цивільному праві та цивільному процесі.

Студентами 2-4 курсів особливу увагу було звернено на необхідність підготовки доповідей з окремих питань зазначеної проблематики засідання. Гуртківцями зазначено, що тему доповіді студент обирає самостійно, керуючись власними науковими інтересами. Доповідь повинна містити проблемні питання, бути обгрунтованою та самостійною. Теоретичні висновки мають ілюструватися прикладами з практики. 

Ухвалено проводити засідання наукового гуртка кожного місяця протягом навчального семестру згідно до попередньо складеного розкладу. 

Керівником гуртка обрано к.е.н., доцента О.В. Зигрій. Старостою гуртка — ст.гр. ПР-43 Ю.М. Багрія. Секретарем гуртка — ст. гр. ПР-33 Л.І. Солтис.

Відповідальними за вибір тем по напрямах затвердили студентів Багрія Юру (цивільне право і процес, сімейне право, житлове право), Совтис Людмилу (екологічне, земельне та аграрне право) та Куйбіду Адріану (трудове право, право соціального забезпечення).
На завершення гуртківці побажали один одному плідної наукової роботи протягом семестру.


Проща до Зарваниці

31 березня — 1 квітня 2018 року відбулася XIII Проща студентів, випускників, викладачів та працівників юридичного факультету ТНЕУ хресною дорогою з с. Заздрість Теребовлянського району у Маріїнський центр с. Зарваниця.

В с. Заздрість учасники Прощі мали можливість відвідати музей-садибу патріарха Йосипа Сліпого — відвідати хату, у якій мешкала родина Сліпих,  музейні приміщення, у яких зберігаються особисті речі Блаженнішого Йосифа, предмети одягу, книги, документи, світлини.


Відрита лекція завідувача кафедри цивільного права і процесу, доктора юридичних наук, доцента Калаура Івана Романовича з дисципліни "Цивільне право (особлива частина)"

23 березня 2018 року д.ю.н., доцентом, завідувачем кафедри цивільного права і процесу Калауром Іваном Романовичем було проведено  відкрите лекційне заняття з дисципліни «Цивільне право (особлива частина)» для студентів денної форми навчання, які навчаються за спеціальністю 081 «Право», галузь знань ‑ Право.

Присутніми на відкритому занятті були викладачі кафедри цивільного права і процесу, а також декан юридичного факультету, к.ю.н. Банах С. В., завідувач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права, д.ю.н., професор Гречанюк С. К., завідувач кафедри теорії та історії держави і права, к.ю.н., доцент Кравчук М. В., завідувач кафедри кримінального права і процесу, к.ю.н., доцент Рогатинська Н. З.

Лектор продемонстрував належний рівень підготовки заняття, вільне володіння аудиторією, професійне поєднання значного обсягу теоретичного та практичного матеріалу. Використання при проведенні лекції наочних матеріалів надало можливості студентам отримати наочне уявлення про особливості, суб’єктний склад та зміст договору довічного утримання (догляду). Калаур І.Р. продемонстрував вміння вести діалог з аудиторією, спонукав студентів до обговорення в ході лекції проблемних ситуацій, які виникають під час укладання та виконання договору довічного утримання (догляду).


ІІ відкритий Західноукраїнський інтелектуальний турнір "NATUS VINSERE" на кубок ректора Тернопільського національного економічного університету

21-22 березня 2018 року на юридичному факультеті ТНЕУ було проведено  ІІ відкритий Західноукраїнський інтелектуальний турнір «NATUS VINSERE» на кубок ректора Тернопільського національного економічного університету.

Інтелектуальний турнір «Natus vincere» було організовано для учнів 10-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів, студентів 1-2 курсів коледжів. Під час проведення Турніру здійснювалась робота чотирьох секцій: правової, історико-філологічної, соціолого-психологічної та секції міжнародного права, міжнародних відносин і дипломатії.

Мета Турніру —  створення умов для реалізації та розвитку творчих здібностей учасників, формування у них інтересу до правознавства, міжнародного права, історії, рідної мови, соціології, психології, залучення учнів і студентів до наукової діяльності, виховання почуття причетності до процесу творення України як правової, соціальної держави з національно свідомими громадянами.

Викладачі кафедри цивільного права і процесу прийняли активну участь як у підготовці до даного заходу, так і у його проведенні. Допомогу учасникам правової секції у якості кураторів надавали: доц. Гнатів О.Б.  — куратор команди «Законотворці» (відокремлений структурний підрозділ Золочівський коледж НУ «Львівська політехніка»), доц. Зигрій О.В. — куратор команди «Феміда» (Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов), ст. викл. Микитин В.І. — куратор команди «Dura lex, sed lex» (Підволочиська ЗОШ І-ІІІ ступенів),  доц. Бутрин-Бока Н.С. — куратор команди «ЮСТА» (Острівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Тернопільський р-н, Тернопільська обл.), викл. Паращук Л.Г. — куратор команди «Inventivum winners» (Мала академія наук, м. Тернопіль).


Засідання наукового гуртка "Цивіліст"

У рамках Всеукраїнського тижня права, 6 грудня 2017 р. о 14.25 год на юридичному факультеті відбулося засідання наукового гуртка кафедри цивільного права і процесу «ЦИВІЛІСТ». Взявши участь у засіданні круглого столу кафедри на тему: «Проблеми правової освіти в Україні», який відбувся 30 листопада 2017 року спільно з Асоціацією українських правників, гуртківці продовжили обговорювати дану тематику.
Зокрема з доповіддями виступили:
— студентка групи ПР-31 Куйбіда Адріана на тему: «Юридична (правнича) освіта та загальний доступ до правничої професії»;
— студентка групи ПР-33 Білецька Марія на тему: «Доступ до правничої інформації в Україні та світі».
Гуртківці приєдналися до спільно обговореної позиції учасниками круглого столу щодо недоцільності прийняття окремого законодавчого акту про правничу освіту.
Оскільки гурток об’єднує студентів, аспірантів та викладачів кафедри, які займаються спільним дослідженням актуальних багатоаспектних проблем у цивільному праві та цивільному процесі, були розглянуті й інші теми по напрямах функціонування гуртка.
Студентами активно обговорювалися актуальні питання щодо реалій захисту порушених авторських прав у всесвітній мережі Інтернет, які презентувала студентка групи ПР-42 Фігун Наталя.
Студентка гр. ПР-41 Созанська Тетяна виступила з доповіддю на тему: «7 кроків до покращення роботи прокурора».
Студентка групи ПР-33 Вітик Анастасія поділилася думками з приводу доцільності зняття мораторію на землі сільськогосподарського призначення.
Підведено підсумок засідань наукового гуртка «ЦИВІЛІСТ» першого семестру 2017 року. Визначено, що студенти приймали активну участь у роботі круглих столів кафедри 02 жовтня та 30 листопада 2017 року.
Гуртківці періодично подають свої доповіді, разом з керівником гуртка доцентом кафедри О.В. Зигрій, для публікацій у фаховому виданні ЮФ «Актуальні проблеми правознавства» та приймають участь у Міжнародних конференціях. Пам’ятним є засідання з участю запрошених студентів КЕПІТ спеціальності «право».
На завершення староста гуртка Багрій Юрій подякував гуртківцям за плідну наукову роботу протягом семестру та побажав успішної здачі сесії.


Круглий стіл "Проблеми правової освіти в Україні"

30 листопада 2017 року колективом кафедри цивільного права і процесу юридичного факультету ТНЕУ спільно з Асоціацією українських правників організовано засідання круглого столу на тему: «Проблеми правової освіти в Україні». Модератором заходу виступив доктор юридичних наук, доцент, завідувач кафедри цивільного права і процесу Іван Романович Калаур.

З вітальним словом до присутніх звернулися проректор з наукової роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний та декан юридичного факультету ТНЕУ, кандидат юридичних наук Сергій Володимирович Банах.

Питання доцільності прийняття спеціального законодавчого акту, який регулюватиме питання правової освіти в Україні висвітлив у своїй доповіді Президент Асоціації українських правників, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, академік Академії правових наук України Василь Васильович Костицький.

Про особливості організації юридичної освіти у США, а також можливі механізми їх впровадження у вітчизняну правову освіту розповів Джим Дейвидс – професор університету «Ріджент» (США), доктор філософії та права.

Участь в обговоренні проекту Закону про юридичну (правничу) освіту і загальний доступ до правничої професії взяли начальник Головного територіального управління юстиції в Тернопільській області Едуард Станіславович Кольцов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області Ірина В’ячеславівна Хондогій, завідувач кафедри цивільного права і процесу, д.ю.н., доцент Іван Романович Калаур, заступник декана ЮФ, доцент кафедри цивільного права і процесу, к.ю.н., доцент Валентина Миколаївна Слома, директор Юридичної клініки ТНЕУ Ірина Ігорівна Юркевич, завідувач кафедри теорії та історії держави і права к.ю.н., доцент Микола Володимирович Кравчук, к.ю.н., доцент, доцент кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету управління та права Якимчук Світлана Олексіївна, член Асоціації українських правників Вонсович Христина Іванівна, викладачі та студенти юридичного факультету ТНЕУ.

За результатами обговорення була висловлена спільна позиція учасників круглого столу щодо недоцільності прийняття окремого законодавчого акту про правничу освіту.


Засідання наукового гуртка "Цивіліст"

25 жовтня 2017 р. о 14.10 год в актовій залі юридичного факультету відбулося засідання наукового гуртка кафедри цивільного права і процесу «ЦИВІЛІСТ», керівником якого є доцент кафедри О.В. Зигрій. Гурток об’єднує студентів, аспірантів та викладачів кафедри, які займаються спільним дослідженням актуальних багатоаспектних проблем у цивільному праві та цивільному процесі. До участі у роботі гуртка долучилися студенти КЕПІТ спеціальності «Право».

Метою засідання є набуття навичок самостійного наукового дослідження, узагальнення та систематизації правового матеріалу, викладу результатів своїх розробок в усному виступі перед слухачами та підготовки їх за наявності необхідних умов до опублікування.

Студентами активно обговорювалися актуальні питання, зокрема:

— староста гуртка студент гр. ПР-43 Багрій Юрій презентував тему: “Топ 10 змін в процесуальному  законодавстві”;

— студентка гр. ПР-41 Созанська Тетяна  виступила з доповіддю “Пенсійна реформа в Україні 2017: переваги та недоліки”;

— студентка гр. ПР-42 Андрєєва Катерина поділилася думками з приводу доцільності запровадження Антикорупційного суду;

— студентка гр. ПР-42 Лозинська Катерина виступила з доповіддю “Позов – судова форма захисту прав та інтересів у позовному провадженні” та студентка гр. ПР-33 Совтис Людмила з доповіддю про забезпечення охорони та захисту лісів”.

На засіданнях гуртка студенти виховують в собі професійні якості, необхідні кожному юристу, а саме вміння виступати перед аудиторією і логічно послідовно, переконливо і грамотно висловлювати та захищати свої думки.

Від імені колективу кафедри цивільного права і процесу та учасників наукового гуртка висловлюємо подяку студентам КЕПІТ  за активну участь  та дирекції коледжу за сприяння в організації студентів.


Відкрите лекційне заняття доктора юридичних наук, доцента, професора кафедри цивільного права і процесу Галая О.А. з дисципліни "Трудове право"

В четвер 19 жовтня 2017 року відбулося відкрите лекційне заняття
з дисципліни «Трудове право» на тему: «Забезпечення трудових правовідносин у територіальних громадах» у студентів 2-го курсу напряму підготовки 081 Правознавство. Відкрите заняття проводив професор кафедри цивільного права і процесу, д.ю.н., доцент ГАЛАЙ АНДРІЙ ОЛЕКСАНДРОВИЧ.


Засідання наукового гуртка "Цивіліст"

25 жовтня 2017 р. о 14. 10 год в ауд. 405 (юридичний факультет) відбудеться засідання наукового гуртка кафедри цивільного права і процесу «ЦИВІЛІСТ»,
який функціонує за такими напрямами:
1. Цивільне право і процес, сімейне право, житлове право.
2. Трудове право, право соціального забезпечення.
3. Екологічне, земельне та аграрне право.

До участі у гуртку запрошені студенти КЕПІТ спеціальності «Право»


Відбувся круглий стіл на тему: "Здійснення та захист житлових прав в Україні"

02 жовтня 2017 року 0 15:00  на кафедрі цивільного права і процесу відбувся круглий стіл на тему: «Здійснення та захист житлових прав в Україні. Окрім професорсько-викладацького складу кафедри цивільного права і процесу участь у роботі круглого столу взяли відомі науковці та практики, серед яких  Галянтич Микола Костянтинович – доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України;  Гринько Світлана Дмитрівна – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету управління і права; Стефанчук Микола Олексійович — кандидат юридичних наук, доцент, старший науковий співробітник юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Якубівський Ігор Євгенович – кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету імені Івана Франка; аспіранти кафедри цивільного права і процесу: Цвігун Ірина Мирославівна, Черніцька Ірина Миколаївна, Стахира Ганна Михайлівна; студенти юридичного факультету.

Засідання круглого столу було проведено як апробацію результатів наукового дослідження, що проводиться кафедрою на виконання плану науково-дослідних робіт, які виконуються професорсько-викладацьким складом в межах другої половини робочого дня. За результатами роботи круглого столу буде опубліковано збірник наукових праць.


Кубок ТНЕУ «Університетська морська миля» з веслування на драгонботах

20 вересня 2017 року студенти юридичного факультету прийняли участь у Кубку ТНЕУ «Університетська морська миля»! Змагання з веслування на драгонботах відбулося в акваторії Тернопільського ставу та було приурочене Міжнародному дню студентського спорту.


Засідання круглого столу на тему: "Здійснення та захист житлових прав в Україні"

02 жовтня 2017 року 0 15:00 на кафедрі цивільного права і процесу відбудеться засідання круглого столу на тему «Здійснення та захист житлових прав в Україні.

Почесними гостями круглого столу будуть провідні науковці у сфері юриспруденції.

Засідання круглого столу буде проведено як апробацію результатів наукового дослідження, що проводиться кафедрою на виконання плану науково-дослідних робіт, які виконуються професорсько-викладацьким складом в межах другої половини робочого дня. За результатами роботи круглого столу буде опубліковано збірник наукових праць.

 

 


Засідання наукового гуртка "Цивіліст"

20 вересня 2017 року відбулося засідання наукового гуртка «Цивіліст» по напрямах: цивільне право та процес, сімейне право, житлове право; трудове право, право соціального забезпечення; екологічне, земельне та аграрне право.

На засіданні обговорено організаційні питання. Керівником гуртка було обрано к.е.н., доцента Зигрій Ольгу Володимирівну; старостою гуртка — студента групи ПР-42 Багрія Юрія, секретарем гуртка — студентку групи ПР-33 Совтис Людмилу.

За результатами засідання ухвалено:

проводити засідання кожного місяця протягом навчального семестру;

затвердити графік проведення засідань гуртка;

затвердити тематику написання наукових робіт;

затвердити вимоги до написання наукових робіт.


Засідання гуртка "Цивіліст"

В середу 20 вересня 2017 року о 14:10 в ауд. 406 відбудеться засідання наукового гуртка «Цивіліст». Запрошуються студенти юридичного факультету.


Зміни у розкладі навчальних занять

З 01 вересня 2017 року внесено зміни у підході до розкладу навчальних занять студентів ТНЕУ. Розклад занять з понеділка по четвер є постійним, розклад занять п»ятниці  —  «плаваючий» — заняття проводяться за розкладом кожного наступного дня тижня.


Студенти ЮФ на навчанні у ВНЗ Грузії

Студенти ЮФ ТНЕУ з 4-13 вересня 2017 року проходять навчання у SUMMER SCHOOL 2017 “EU LAW AND EUROPEAN INTEGRATION IN THE SOUTH CAUCASUS“ Batumi Shota Rustaveli State University.


Відкриті лекції з дисциплін "Цивільний процес", "Екологічне право"

04 вересня 2017 року відбулись відкриті лекційні заняття для студентів 1-4 курсів юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету.
З дисциплін «Цивільний процес» та «Екологічне право», які читаються на кафедрі цивільного права і процесу, перші відкриті лекційні заняття провели: суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Вийванко Олег Михайловича для студентів 3-го курсу та директор ТОВ «КОНСТАНТА ЮРГРУП» Лукашов Ростислав Сергійович для студентів 4-го курсу.
Доповідачі дали відповідь на питання студентів та побажали їм успішного навчання та натхнення.


Зустріч з суддею Тернопільського міськрайонного суду, членом Ради суддів України, кандидатом юридичних наук Багрієм Тарасом Ярославовичем

15 травня 2017 року слухачі школи «ЛІДЕР ПРАВА» разом з доцентом кафедри цивільного права і процесу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, к.ю.н., доцентом Сломою В.М. мали можливість поспілкуватись з суддею Тернопільського міськрайонного суду, членом Ради суддів України, кандидатом юридичних наук Багрієм Тарасом Ярославовичем.

Студенти були присутніми на судовому засіданні під головуванням Тараса Ярославовича.

Після слухання справи суддя провів бесіду, під час якої студенти проявили неабияку активність. Присутні мали можливість задати запитання щодо наявних проблем у сфері судочинства, зокрема щодо перспектив судової реформи та отримати на них кваліфіковані відповіді. Під час зустрічі Багрій Т.Я. також акцентував увагу на морально-етичних засадах правосуддя та основних принципах незалежності судових органів.

Приємним сюрпризом для студентів став подарунок від судді – авторська монографія на тему «Принцип верховенства права як засада розвитку публічного права сучасної України (на матеріалах окремих галузей публічного права)».


Міжнародна співпраця

Доцент кафедри цивільного права і процесу, заступник декана юридичного факультету ТНЕУ Слома В.М. в якості керівника делегації студентів та викладачі юридичного факультету та КЕПІТ ТНЕУ перебувала з 27 по 31 березня 2017 року у Латвійській Республіці на запрошення Українського центру молоді та дітей в Латвії.